Hyllar Zlatan – och fick träffa sin idol

Schmeichel: Härligt att se honom här

SPORTBLADET

Peter Schmeichel är en av världens bästa målvakter genom alla tider.

Men på svenska Fotbollsgalan var det dansken som blev imponerad när han fick träffa en av sina idoler.

– Jag minns som i går när Ralf Edström gjorde mål mot Tyskland i VM 1974, säger dansken till Sportbladet.

Fredrik Ljungberg prisades av Peter Schmeichel för sina insatser för svensk fotboll under en Fotbollsgala som dominerades av Zlatan Ibrahimovic. Men det var en annan spelare hedersgästen från Danmark var gladast över att se.

– Det är en väldigt imponerande gala. Det är verkligen härligt att se så många före detta och aktiva spelare. Jag såg faktiskt Ralf Edström. VM 1974 var det första VM jag såg. Jag var elva år och jag minns som i går när Edström gjorde mål mot Tyskland. En väldigt blöt match. Jag tror det var i 25:e minuten, en match som slutade 4-2. En otrolig match. Jag ser honom här och det är fantastiskt. Och du ser Zlatan som du ser varje vecka i de stora matcherna i Europa. Det är verkligen härligt att vara här, säger Schmeichel till Sportbladet.

Har du talat med Ralf ännu?

– Nej, jag har inte talat med någon, utom ”Freddie” (Fredrik Ljungberg). Men jag ska tala med dem efteråt. Vi ska ha en fest efteråt har jag förstått, säger 48-åringen.

”Är en fullständig världsstjärna”

Schmeichel berättar också om upplevelsen av Sveriges 4-4-match mot Tyskland. En match dansken tror kan ta Sverige hela vägen till fotbolls-VM.

– Det är lite märkligt. När Danmark går bra så går det dåligt för Sverige. När Sverige går bra går det dåligt för Danmark. Ni är i en svår grupp men fick ett helt otroligt resultat i 4-4-matchen mot Tyskland. Ett sånt resultat som kan lyfta dig, ja, bara Gudarna vet var. Ni har det nu. Spelarna kommer att plocka energin från det och Erik Hamrén kommer att göra det. Det är väldigt viktigt för er.

Såg du matchen?

– Nej. Jag minns inte vad jag såg men kanske Danmark som spelade samma kväll. Men jag kollar alltid live score och tänkte ”Herregud, Sverige blir fullständigt överkörda”. Sedam kollade jag inte ens innan jag plötsligt såg 4-4 och kunde inte tro det. Otroligt imponerande.

Schmeichel passade också på att hylla galans dominant Zlatan Ibrahimovic.

– Zlatan är en fullständig världsstjärna. Du går inte till Barcelona, Milan PSG, Inter, Ajax och de andra klubbar han varit i utan att vara en väldigt, väldigt stor superstjärna. Han gör det bra för Sverige. Jag är glad för honom och för Sverige.