Så ska Schelin bli EM:s största stjärna

Foto: SCANPIX
SPORTBLADET

Bäst i Sverige – nu vill Pia Sundhage få Lotta Schelin att skina mest i EM.

I helgen åker förbundskaptenen till Frankrike för individuella samtal med anfallsstjärnan.

– Jag är glad att hon ser kvalitéer i mig och att hon vill få ut dom. Men det känns lite skumt att prata om sig själv på det sättet, säger Lotta Schelin.

Pia Sundhages samtal med Schelin ska få stjärnan att glänsa i EM.

Sveriges största damstjärna, Diamantbollenvinnaren, Lotta Schelin vann liga, cup och Champions League med Lyon i fjol.

Jakten på medaljer driver henne framåt. Hon har ett VM-brons med damlandslaget men högsta önskan är att vinna guld i EM nästa sommar.

Förbundskapten Pia Sundhage när samma dröm och vet vikten av att landslagets nyckelspelare levererar.

– Det är klart du har en målgörare som vunnit Champions League och som har de kvalitéer som Lotta har så ska det lyftas fram så mycket som möjligt, säger Pia Sundhage.

”Det är Lottas ansvar”

Hon kommer att försöka skapa en miljön (i ett 4-4-2) där Lotta Schelin kan få ut mest av sina spetsegenskaper.

Pia Sundhage kommer att agera genom individuella samtal, genom möten med Lyons tränare Patrice Lair och genom att vara väldigt öppen mot hela landslagsgruppen.

– Jag träffar Lotta men även hennes tränare redan i helgen. Jag kommer påminna om att det är Lotta Schelins ansvar. Jämför med VM 2011och EM 2013, det finns mer att ge. Mitt jobb är att inspirera, vrida och vända men jag kan inte göra jobbet, säger Pia Sundhage och fortsätter:

– Och gruppen måste se till att hon skiner, att prata om det, att visa det på plan, nämna hennes namn. Stoppa situationer när hon gör rätt.

”Man är så van vid laget”

Lotta Schelin, som vann sin tredje guldboll, sa i går efter prisutdelningen att hon förstod Pia Sundhages resonemang.

Men helt bekväm med ansvaret var hon fortfarande inte.

– Absolut, jag förstår vad hon menar men jag är inte van vid att man pratar om hur man skaffar rätt omgivning för mig. Man är så van vid laget.

– Det är klart att det blir en press, det får man väl ta när man är i den positionen. Man kan inte klaga på, men jag kommer inte att göra ett lag själv.., säger Lotta Schelin.