Succécomeback: ”Det var en turdrömstart”

Tillbaka från ett halvårs frånvaro - succé direkt

SPORTBLADET

SKELLEFTEÅ. Planen var att han skulle matchas sparsamt efter ett halvårs frånvaro på grund av en magmuskelskada.

I stället tog Pierre-­Edouard Bellemare huvudrollen i Skellefteås derbyseger mot Luleå.

– Jag spelade honom lite för mycket, men han såg så bra ut , säger tränaren ­Anders Forsberrg.

Den 15 maj gjorde Pierre-Edouard Bellemare sin senaste match, då Frankrike förlorade mot Slovakien med 4–5 och missade kvartsfinal i VM.

I går, ett halvår senare, var han tillbaka i matchspel.

Innan nedsläpp hyllades fransmannen av Skellefteås fans med banderollen: ”Heureux de te revoir” – vi är glada att se dig igen.

Och det dröjde bara nio minuter innan Bellemare tackat för välkomnandet genom att göra 1–0 till Skellefteå.

”Tänkte bara wow”

– Jag såg bara att pucken gick in och tänkte wow, yes! Det var en turdrömstart. Jag tänkte att jag skulle tacka fansen. Jag kommer tillbaka efter sex månader och får en banderoll med mitt namn. Det kan inte vara en bättre känsla än så, säger Pierre-Edouard Bellemare.

En minut in på den andra perioden spelade han sedan fram till Bud Holloways 2–0-mål. Totalt låg kedjan, där även Melker Karlsson ingick, bakom tre mål i 4–3- segern och för Bellemare blev det 15 minuters speltid.

– Jag spelade honom lite för mycket i dag, men han såg så bra ut att jag ville spela honom. Han har ju farten och energi. Det är en toppspelare i ligan, säger Anders Forsberg.

Själv väljer Bellemare att hylla kedjekompisarna:

– Melker och Bud hjälpte mig extra mycket. Det är en lång väg tillbaka för mig. Jag väntar mig inte vara hundra procent nu. Det är fortfarande rehab och mycket kvar att jobba med.

”Ska spela hela tiden”

När Jimmie Ericsson, som liksom Bellemare varit drabbad av en överbelastningsskada, gjorde comeback tidigare i höst valde Skellefteå att vila honom i vissa matcher som en del i rehabili­teringen. För Bellemare är planen annorlunda.

– Vi får titta från match till match, men planen är att han ska spela hela tiden och försöka vila lite mer på träning. Det här är som för­säsongsmatcher för honom nu och det beror lite på hur mycket han klarar av, säger Anders Forsberg.

För Luleå blev det inte bara förlust i derbyt. Dessutom tvingades backarna Robin Jonsson och Jan Sandström kliva av i den första perioden.

Nils-Petter Dufva

FAKTA

Bellemares tunga skadetid

15 maj: Gör sin sista match för säsongen när Frankrike förlorar med 4–5 mot Slovakien efter att ha spelat både SM-slutspelet och VM med en magmuskelskada.

25 juni: Börjar rehabträna efter en månads semester.

24 oktober: Börjar gå för fullt på träning.

13 november: Gör comeback mot Luleå i den 21:a elitserieomgången och står för ett mål och en assist.

ARTIKELN HANDLAR OM