"Att se en sådan match var ju magiskt"

Fem profiler om första gången de satt på läktaren för att kolla elitseriehockey

Foto: SCANPIX/AFTONBLADET
SPORTBLADET

Sportbladet frågade ett par hockeyprofiler om de minns första gången de var och kollade på elitseriehockey.

Och jodå, det gjorde de.

(VAR MED OCH TÄVLA OM BILJETTER HÄR)

Håkan Loob, klubbdirektör Färjestad, 52:

– Den minns jag mycket väl. Jag var faktiskt på ett derby på hovet. Kenta Nilsson spelade, han var 19 år gammal. Det var precis innan han drog till Winnipeg. Jag måste ha varit 14-15 bast. Det var en jätteupplevelse.

– Man var en gotlänning som fick gå på hovet. Att åka till fastlandet var ju stort bara det, men att sedan se en sådan match var ju magiskt. Det var någonstans i mitten på 1970-talet.

Curt "Curre" Lundmark, före detta förbundskapten, 68:

– Det var Skellefteå som mötte Gävle Godtemplare eller Leksand på Norrvalla. Det var blåsigt och kallt. Vi plankade in på matchen. Det var mer för spänningen. Vi kände vaktmästaren väldigt väl. Vi spelade på stora isen nästan varje kväll.

– Det var lite spännande att vara jagad av vår vän vaktmästaren. Till slut tröttnade han och frågade om det inte vore bättre om vi hjälpte till, då blev det att sköta matchtavlan. Och där hade vi bästa platserna på hela Norvalla.

– Hur matchen slutade minns jag inte. Förmodligen vann Skellefteå, för de vann väldigt ofta på den tiden. Det här var runt 57-58. Vi hade Hasse Svedberg och Göte Almqvist. Det var många av Skellefteås stora gubbar.

– Det här är ett mycket fint initiativ från er sida. Jag älskar det. Jag har haft förmånen att kolla NHL och där är det mycket familjer på matcherna. Man skapar helt andra förutsättningar.

Kent Åke "Kenta" Nilsson, NHL-legendar och scout:

– Det var Djurgården mot Leksand. Det måste ha varit någon gång runt 1965. Jag var och kollade när Leksand var på besök och vann med 7-1. Nisse Nilsson var kung, haha.

Jag var ju och tittade en del på Djurgårdens A-lag när jag spelade i juniorlaget. Min första elitseriematch som spelare för Djurgården var mot AIK. Då gjorde jag tre mål och spelade fram till ett.

Skön start?

– Haha, ja.

Börje Salming, NHL-legendar och egen företagare 61:

– Ja, jag växte ju upp i Kiruna så jag kollade bara på Kiruna i division 2. Men jag minns hur stolt jag var på läktaren när brorsan gjorde debut med A-laget. Det var fantastiskt, då var man stolt. Sedan fick jag se brorsan nere i Brynäs, och spela med honom. Det var stort.

Bengt-Åke Gustafsson, före detta förbundskapten, 54:

– Då var man inte gammal, det var på 60-talet. Jag gick och kollade Bofors (i dag BIK Karlskoga). Det var många år sedan. Då var det ju utomshusrinkar så det var kallt och man stod och frös.

Saknar du utomhusrinkar?

– Njaa, Någon gång då och då är det trevligt, när det är bra väder.

Arto Blomsten, expertkommentator, 47:

– Djurgården spelade naturligtvis. Det var på hovet. Vilka de mötte kan jag inte komma ihåg. Jag kommer ihåg att jag gick den där ryttargången ned mot rinken. Vi var där tidigt, så jag hade nog tränat innan, i lilla ishallen. Vi gick ryttargången ned och sedan upp för spiraltrappan och satte oss. Jag måste ha varit mellan elva och tolv år.

I samarbete med Elitserien har Sportbladet skapat "Min första match" och du som Plus-kund får nu möjligheten att dela en unik hockeyupplevelse tillsammans med din son, dotter eller barnbarn på några av Elitseriens absolut häftigaste matcher. Här tävlar du!