Abrahamsson: Nu väntar Jonssons första riktigt tuffa period

Widings tre mål räckte inte.
SPORTBLADET

Mästarna är i gungning – och verkligheten är på väg att hinna ikapp Brynäs.

Ytterligare ett guldlag som inte klarar av att hantera förväntningarna?

Snarare brist på kvalitet, säger jag.

Sportbladets Hans Abrahamsson.

Efter slutspelsfester, guldresor till Las Vegas, hyllningar sommaren lång och en serieledning halvvägs in i oktober har det tagit stopp. De regerande mästarna har förlorat åtta av de tio senaste matcherna, och radat upp fem raka förluster i Läkerol Arena.

Mästarklass? Inte direkt.

Om det handlat om Färjestad eller HV 71 hade det varit kris och krigsrubriker. Nu är det Brynäs och knappt de egna supportrarna verkar speciellt upprörda.

En magisk vecka signerad supertalangen Elias Lindholm tog i början av oktober upp Brynäs till serieledning.

En månad senare är Gävlelaget ner på sjätte plats – och i princip borta från toppstriden.

Modo var både piggare och skickligare i går. Trots en mardrömsstart och att Modo hela tiden tvingades jobba från underläge var det inte alls orättvist att de plockade med sig bonuspoängen. Och då pratar vi inte direkt om Skellefteå, utan om det enda lag som tagit färre poäng än Brynäs den senaste månaden.

Efterfrågad tränare

Tommy Jonsson var däckad av magsjuka i går. Jag utgår från att Brynästränaren såg matchen via tv-apparaten och han lär inte ha blivit piggare av det han fick se.

Jonsson har varit en efterfrågad och populär föreläsare på alla möjliga tillställningar det senaste halvåret. Många har varit intresserade av att veta hur han skapade sitt guldbygge.

När Jonsson nu återvänder från sjuksängen har han definitivt en ny utmaning framför sig. Det här är egentligen den första riktigt tuffa perioden sedan han tog över huvudansvaret. De kommande veckorna kommer hans ledarskap definitivt att testas.

För det hackar högst anmärkningsvärt just nu.

Svår säsong att hantera

Brynäs hittar inget sätt att vinna mer än någon enstaka match här och där. Fungerar offensiven, är det vidöppet bakåt. Fungerar en kedja så hackar de tre andra. Är målvaktsspelet bra klickar målskyttet och tvärtom.

Säsongen efter ett SM-guld är extremt svår att hantera. Då spelar det ingen roll om det handlar om 2000-talets stora guldsamlare Färjestad och HV 71. Baksmällan och mättnaden ligger alltid nära till hands.

Brynäs är inget undantag. Men här handlar det minst lika mycket om bristande kvalitet. Laget överpresterade förra säsongen och har precis som förväntat inte lyckats ersätta de spelare som lämnade.

På backsidan är det egentligen bara Ryan Gunderson och unge Christian Djoos som så här långt är plusvarianter. Framåt Elias Lindholm, Sebastian Enterfeldt och Calle Järnkrok, även om effektiviteten hos den sistnämnda varit usel. Övriga spelare har av olika anledningar varit sämre än väntat.

Brynäs är tillräckligt bra för att landa på den övre halvan av tabellen.

Men ett nytt SM-guld? Glöm det.