”Chelseas fans hatar honom redan”

Sportbladets rosa experter svarar: Är Benitez rätt man för jobbet?

SPORTBLADET

Peter Wennman:

Nej, jag har svårt att se ett kommande kärleksförhållande här. På söndag ska alltså denne Benitez presenteras på Stamford Bridge – för en hemmapublik som hatar honom sen gammalt. Om ni tror att Chelseas fans glömt bataljerna mot José Mourinho under åren 2005, 2006 och 2007 – och de många gånger Rafa retade upp de blå med sina kommentarer – då underskattar ni fotbollssupportrars minne. Han kliver dessutom in i ett omklädningsrum med en del gamla Chelseaspelare som har lika gott minne, och som sitter som frågetecken efter sparkningen av Di Matteo. Det är vad jag kallar uppförsbacke från början. Benitez, lagplottraren och kryssälskaren, kommer alltså till The Bridge i en tid då Roman Abramovitj har ‧gapat om att han vill se Chelsea som ett nytt Barcelona. Kära nån. Jag ser fotbollskemiska krockar överallt. Det vill till att han får en bra start mot Man City på söndag, annars blir det här ännu mer tragikomiskt än vad det redan är.

Erik Niva:

Är Rafa Benitez rätt man för Chelsea? Nej, det är han inte, av den enkla och avgörande anledningen att en stor majoritet av klubbens supportrar inte vill ha honom där. Det är såklart troligt att han snabbt stagar upp defensiven, det är fullt möjligt att han tar sitt nya lag tillbaka in i titelstriden – men det är ändå inte svar på frågan.

Jag tillhör ju skaran som tycker att fansens röster borde betyda något, och vägrar ställa upp på ett en klubbägare har moralisk rätt att göra precis vad han vill med jakten på resultat som enda övervägande. De flesta Chelsea-supportrar jag känner avgudade Roberto Di Matteo, men avskyr Rafa Benitez. Det är ett fullt tillräckligt skäl för att den här rockaden aldrig borde ha blivit av.

Kalle Karlsson:

Nej, jag är tveksam. Roberto Di Matteo har inte lyckats hitta balansen mellan den sexiga offensiven och det cyniska spel som gav Champions League-titeln i våras. Rafael Benitez är en erkänt skicklig taktiker och har byggt försvarsmurar i både Valencia och Liverpool. Jag tror att han kan rätta till bristerna i defensiven, men eftersom Roman Abramovitj kräver så mycket av sin manager tror jag inte Benitez kan leva upp till alla kriterier. Det räcker inte att vinna matcher och titlar i Chelsea – laget ska vinna ”snyggt” och underhålla sin ägare.

Rafael Benitez är inte känd som managern som bjuder på sevärd fotboll eller ger sina spelare fria tyglar. Han är pragmatisk. Kommer Juan Mata, Oscar och Eden Hazard trivas med en teoretiker som förordar ett striktare försvarsarbete? Formsvage Fernando Torres spelade sitt livs fotboll under Benitez i Liverpool. Anfallaren lär få förtroendet igen och kanske kan få ett (litet) lyft.

ARTIKELN HANDLAR OM