Experterna: Så slutar upplösningen

11 motorprofiler säger sitt

Schumacher: Sebastian är riktigt bra även i regn.
SPORTBLADET

Bernie Ecclestone

Storbritannien, F1-boss

Jag tror på Sebastian. Den som har flest poäng på kontot när säsongen är över har förtjänat en seger, kanske har Sebastian förtjänat det lite mer om man ser till hans ­prestation. Fernando har inte haft den bästa tiden under en lång period och det gör ju å andra sidan att han också förtjänar en titel.

Björn Wirdheim

Senaste svensken som kört F1

Jag tror väl att Vettel vinner. Red Bull bör inte tappa 13 poäng. Samtidigt så hoppas jag att Alonso verkligen kan attacker och kanske till och med vinna så att vi får ett spännande race. Det är ju 25 poäng för en seger så det är absolut möjligt.

Jacques Villeneuve

Kanada, världsmästare 1997

– Som jag ser det är det ingen som helst tvekan, Fernando Alonso är den bäste föraren därför håller jag på honom. Seb är ­jättesnabb, men jämfört med Fernando så är den en skillnad på hur han hanterar en svår situation. Alonso håller sig kall, rationell, medan Vettel blir förbannad och arg, han skriker och pekar med långfingret. Han beter sig som ett barn.

Marcus Ericsson

Sverige, GP2-förare

– Jag tror att Vettel vinner, men jag hoppas på Alonso. Han har alltid varit min favoritförare. Vettel har sett stark ut på slutet och verkar ha fått ordning på bilen och om det inte regnar blir han svårslagen. Regnar det däremot kan Alonso, med sin enorma rutin, dra nytta av det.

Niki Lauda

Världsmästare 1975, 1977 & 1984

Jag garanterar att Vettel vinner VM. Även om Alonso gör allt rätt så kan inte Ferraris bil konkurrera med Red Bulls.

Damon Hill

Storbritannien, världsmästare 1996

– Om motståndaren var en annan hade jag sagt att försprånget på 13 poäng räcker för Vettel, men en konkurrent som Alonso får man aldrig räkna bort. Han kör så smart och utmanande att han kan göra det omöjliga möjligt. Allt är möjligt i Brasilien. Vettel har en fördel, om jag skulle sätta en procentsats på det säger jag 65 procent för Vettel mot 35 procent för Alonso.

Jenson Button Storbritannien, världsmästare 2009

Jag vill nog helst se Fernando för han var med i toppen redan i inledningen av säsongen och har egentligen inte gjort några misstag i år. Han har varit snabb hela tiden. Seb har varit mer ojämn i år än tidigare. Han har kört fantastiskt bra på slutet, men då har han haft en riktigt bra bil också. Ser man till hela säsongen så handlar det m att vara jämn och Fernando har varit bra i alla lopp och det är imponerande. Han har presterat i lopp efter lopp.

Alain Prost Frankrike, världsmästare 1985, 1986, 1989, 1993.

Om jag måste tippa så tippar jag på Vettel. Normalt sett är det ett säkert kort, men hela året var väldigt onormalt och därför är fortfarande allt möjligt.

Lewis Hamilton Storbritannien, mästare 2008

– Jag får bara skit om jag nämner en förare. Fernando vet att det blir tufft för ­honom, han vet att Red Bull har haft en bättre bil i flera år och att stallet har fått ordning på den igen samtidigt som han har haft lite problem. Å andra sida är Ferrari alltid snabba i Brasilien. Det blir tufft för Fernando, men han är en sann mästare och kommer att kämpa hela vägen in i mål. Det spelar ingen roll om han har det starkaste vapnet eller inte.

Stefan ”Lill-Lövis” Johansson Sverige, som har kört 79 F1-lopp för bland annat Ferrari och McLaren.

Är alla omständigheter lika så vinner Vettel eftersom Red Bulls bil är klart snabbast, men man kan aldrig förutspå vad som kan komma att hända. Red Bull har haft problem med tillförlitligheten och allt som krävs är att Vettel inte tar sig i mål och Alonso kör in ett resultat som han är mer än kapabel till. Jag är övertygad om att det blir ett riktigt spännande lopp.

Michael Schumacher Tyskland, världsmästare 1994, 1995, 2000-2004.

– Normalt sett har den förare som leder en fördel, men om det är skiftande väderförhållanden har han mer att förlora. Samtidigt har Sebastian ofta visat att han är riktigt bra även i regn. För Alonso finns det bara en sak. Han har allt att vinna.

Källor: Motorsporttotal, BBC, Autosprint, Welt och Sportbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM