Niva: "Har Lars-Gunnar Björklund att tacka för det liv jag lever i dag"

Sportbladets fotbollsexpert har påverkats av legendariske sportprofilen

Foto: Scanpix
Radio-profiler Arne Thorén (1927-2003), utrikeskorrespondent för Sveriges Radio i New York fyller 50 och uppvaktas av kollegorna vid Sveriges Radio, frv Fredrik Belfrage, Leif Larsson, Lars-Gunnar Björklund och Ingvar Oldsberg.
SPORTBLADET

Sportbladets Erik Niva kände inte Lars-Gunnar Björklund personligen – de träffades bara vid ett tillfälle.

Men Tipsextra-legendaren har betytt ofantligt mycket för Nivas intresse för fotboll och karriär som sportjournalist.

– Hans gärningar har påverkat hela mitt liv, säger Erik Niva.

Erik Niva.

– Det är en omtumlande tanke. Det han startade på 60-talet har gett mitt liv styrsel och riktning 2012. Jag har Lars-Gunnar Björklund att tacka för det liv jag lever i dag, säger Erik Niva.

Vilken betydelse har Lars-Gunnar Björklund haft för svensk fotboll?

– Han har haft en enorm betydelse. I och med Tipsextra väcktes intresset för fotbollen och den engelska fotbollskulturen. Hans gärning påverkade både sättet vi ser på fotboll och hur fotboll spelas i Sverige än i dag. Hade det inte varit för honom så tror jag inte att de svenska klubbarna varit mottagliga för det fotbollstänk som till exempel Bob Houghton och Roy Hodgson kom med – och som senare utvecklades av Sven-Göran Eriksson och andra.

Det är en svindlande tanke.

– Sverige har en oerhört speciell relation till den engelska fotbollen, tack vare Tipsextra och Lars-Gunnar Björklund. Det går att dra en rak linje från 60-talet till fotbollen i dag och ja, det är kanske som du säger: En svindlande tanke.

Håller båda på Spurs

Träffade du Lars-Gunnar personligen någon gång?

– Jag fick en gång möjligheten att sitta ner och prata fotboll med honom. Vi delade inte bara intresset för den engelska fotbollen i allmänhet utan vi hade även samma favoritklubb - Tottenham Hotspur.

– Vi träffades ungefär vid den här tiden på året och Tottenhams dåvarande tränare Martin Jols tid började lida mot sitt slut i klubben. Vi pratade om situationen i klubben och jag minns att Lars-Gunnar sa "God jul Jol".

– Jag fick den gången också möjlighet att berätta för honom hur betydelsefull han varit för mig. Jag är glad att jag fick chansen att träffa honom och säga det.

ARTIKELN HANDLAR OM