Lars-Gunnar Björklunds sista svåra tid

1 av 21 | Foto: LARS ROSENGREN
Med bild på sig själv som putto i Tipstjänst tjänst.
SPORTBLADET

I augusti fick Lars-Gunnar Björklund veta att han hade en dödlig sjukdom.

Men läkarna kunde inte säga om han hade dagar, veckor eller år kvar att leva.

– Det är en oberäknelig sjukdom, säger sonen Daniel Björklund.

Foto: PRIVAT
Inbitne järnkaminen Lars-Gunnar Björklund skulle få den här biten gräs från Stockholms Stadion

Familjebilder, barnbarnens teckningar och ett par tavlor från hemmet hängde på väggarna i Lars-Gunnar Björklunds trivsamma lilla servicelägenhet i Vasastan.

Där somnade han in tidigt i morse. Familjen skyndade sig dit.

– Vi fick budet på telefon och samlade ihop oss så fort vi bara kunde, säger Daniel Björklund.

Det har gått tre månader sedan Lars-Gunnar Björklund och hans anhöriga fick veta att hostattackerna var symptom på en obotlig sjukdom.

– Han hade drabbats av lungfibros som är en sjukdom man inte kan medicinskt behandla. Så vi har levt med den insikten sedan augusti,säger Daniel Björklund.

Symptomen lindrades bland annat med syrgas. Sedan tidigare har han också brottats med hjärtproblem och till slut gav kroppen upp.

– Vi har inte träffat någon behandlande läkare. Men det är ställt utom allt tvivel att det var så att kroppen inte orkade längre.

Skulle få en gräsbit

Men döden var inget Lars-Gunnar Björklund ältade sin sista tid trots den pessimistiska diagnosen. Han var inte rädd.

– Han pratade om döden i termer som den dagen jag drar in årorna. Han kände att kroppen säckade ihop, men han visade ingen rädsla, säger nära vännen Gunilla Lydén på Sveriges centralförening för idrottens främjande, som känt Lars-Gunnar i 40 år.

Hon skulle ha besökt honom klockan 11 i förmiddags.

– Jag skulle ha åkt och hälsat på och hade förberett en present.

I onsdags kväll skar vaktmästaren på Stockholms stadion ut en del av gräsmattan som Gunilla sedan lade i en aluminiumform och satte ett Djurgården-märke i mitten. Hon skulle ge sin vän den pyntade gräsmattan som ett minne till den inbitne djurgårdaren.

– Åh vad han skulle ha uppskatta min ansträngning. Jag hade till och med en sprayflaska med texten får endast vattnas av djurgårdare. Om någon AIK-are skulle besöka honom så fick de minsann inte vattna Stadionmattan.

”Landat på ett bra sätt”

Sist hon besökte sin vän var han inlagd på Sabbatsbergs sjukhus.

– Han hade det eländigt där. Maten var inget vidare så vi tog med sill och mackor från Tennstopet och det gillade han.

De senaste månaderna har Lars-Gunnar Björklund varit inlagt på flera vårdavdelningar.

Familjen har kämpat för att få honom till ett bra boende.

– Han har bytt adress ett par gånger men det har varit av medicinska skäl primärt. Vi har som många andra haft en diskussion med handläggare. Men den har ju landat på ett bra sätt, säger Daniel Björklund.

För ungefär tre veckor sedan kom Lars-Gunnar Björklund till det privata äldreboendet Birger Jarl i Vasastan i Stockholm. Där trivdes han bra.

– Det har varit otroligt bra. Varmt tack till den fantastiska personalen som har bidragit till att de sista veckorna varit otroligt varma, säger Daniel Björklund.

Pelle Kotschack lärde känna Lars-Gunnar Björklund på Tipstjänst 1979 och de har pratat i telefon varje dag sedan dess. Han besökte honom förra veckan.

– In i det längsta var han på gott humör. Han älskade frågesport. Jag tog fram min nya quizapp i mobilen och vi höll på i en timme. Vi tippade på stryktipset och måltipset varje vecka. Men vi lyckades aldrig få 13 rätt, det grämer mig. Det kommer bli otroligt tomt utan honom.

ARTIKELN HANDLAR OM