Legendarerna: Hon kan slå alla rekord

Ny utklassning i går – nu siktar Björgen på sex VM-guld: ”Möjligheten finns”

SPORTBLADET

Marit Björgen öppnar för storslam på VM – sex guld.

Svenska skidlegendarer, tränare och aktiva ­säger till Sportbladet att är det någon som kan klara det omöjliga är det just super-Marit.

– Hon är en av få som kan få till det, säger ­Gunde Svan.

Foto: Scanpix
Super-Marit Marit Björgen vann gårdagens 10 km klassiska jaktstart överlägset och hennes plan inför VM står kvar. Sex guld är målet.

Redan i en intervju med norska VG i oktober berättade Marit Björgen om den uppseendeväckande planen: att gå för sex guld på VM.

Hon hade tankarna under VM i Oslo, men all uppståndelse runt tävlingarna tog för mycket kraft och hon körde inte alla distanser.

Efter fredagens sprint i Kuusamo berättade hon igen om sin dröm.

– Möjligheten att ta sex guld finns där. Det är ingenting som är omöjligt. Jag tog ju fyra i ”Kollen” (Holmenkollen), så det är klart att allt är möjligt. Men det ska ju mycket till för att göra det, säger Björgen till norska Adresseavisen.

’Väldigt avslappnad’

Efter det uttalandet har Marit Björgen i ren utklassningsstil vunnit ytterligare två lopp i Kuusamo, lördagens 5 km klassisk fri stil och söndagens 10 km klassiska jaktstart och därmed hela minitouren.

När Sportbladet talade med norska landslagets längdchef Vidar Löfshus i går kväll berättade han att Marit Björgens VM-plan står kvar.

– Det är utgångspunkten, men sen blir det en löpande värdering under mästerskapet. Men möjligheten att gå ­alla lopp finns där, precis som i Oslo.

Klarar Marit det mentalt?

– Ja, hon är väldigt avslappnad och har rutinen, säger Vidar Löfshus men påpekar:

– Först ska hon åka sex lopp och det är inte enkelt att vinna alla sex. Hon har möjlighet på alla men det är inte enkelt.

’Maximalt flyt’

Flera av de gamla storstjärnor som Sportbladet talat med pekar på vad lite som krävs för att planen ska spricka.

– Det gäller att hon har maximalt flyt på varenda lopp. Att de får träff med vallningen, att hon är alert. Jag tror hon kommer att stå över en distans, säger Thomas Wassberg.

– Det är många faktorer som folk på sidan inte märker, det räcker med en förkylning. Sedan ett tecken som talar mot henne är att hon redan nu är i sådan kanonform. Det är nästan så att hon måste träna ner sig inför VM, hon måste släppa ner formen nu och ­skjuta den framåt och det kan vara svårt, säger Gunde Svan.

Anna Olsson, som slutade tävla efter OS, har tampats många gånger med Marit Björgen. Hon tror sprinten är den distans som Björgen får svårast i.

– Jag tycker inte att hon varit lite stabil i sprint som hon var tidigare. Hon har gjort en del dåliga starter. Det är inte henne som jag har som favorit i sprinten.

Så vem har du?

– Det har sett ut som att Ida (Ingemarsdotter) är bra på där.

FAKTA: Damer, jaktstart, 10 km: 1) Marit Björgen, Norge, 31.19,4, 2) Justyna Kowalczyk, Polen, +1.21,4, 3) Heidi Weng, Norge, +1.23,9. Sv plac: 25) Sofia Bleckur +3.33,6, 28) Sara Lindborg +3.37,4, 43) Maria Gräfnings +5.06,6.

FAKTA

Kan Marit Björgen ta sex VM-guld?

Anna Olsson, 36, ett OS-guld, ett VM-silver: ”Är det någon som ska lyckas med det så är det Marit. Hon har en bra återhämtningsförmåga, sen gäller det att ha lite flyt. I sprinten är det mycket tillfälligheter och en platt bana passar henne inte lika bra som banan i Kuusamo. Jag tycker att hon inte är lika stabil på just sprint som hon varit tidigare.”

Thomas Wassberg, 56, tre VM-guld och ­fyra OS-guld: ”Nja, det kan hon väl göra. Men jag tror att hon kommer att stå över en distans. Det kommer hända så mycket innan dess och även om hon är överlägsen nu så kommer hon säkert få en formsvacka hon också. Det gäller att ha maximalt flyt med allt alla dagar för att klara det.”

Anna Haag, 26, två OS-silver, ett  VM-silver, ett VM-brons: ”Ja, det tror jag. Är det någon som kan klara det är det hon. Hon har en sådan hårdhet, är så genomtränad och har rutin, hon vet vad som krävs. Marit kan vara i toppslag och ändå vara lite passiv och få till ett bra lopp, hon kan alltså välja att köra taktiskt.”

Gunde Svan, 50, sju VM-guld och fyra OS-guld: ”Visst är det möjligt, ställer hon upp i alla lopp har hon chansen. Men det är en skör tråd. Törs man spänna bågen så hårt? Fast det gör hon nog för det är ett typiskt tecken för att prata om det. Men det krävs mycket för att få till det, det räcker med en förkylning så är planerna förstörda.”

Marie-Helene Östlund, 46 år, ett VM-guld: ”Har hon den inställningen och den viljan är det inte helt  omöjligt. Hon gör det säkert för att ha en morot, hon har vunnit det mesta redan. Hon är klart en av de största åkarna genom tiderna, hon hade några dåliga säsonger men lyckades ta sig ur det.”

Rikard Grip, 31, damtränare för svenska skidlandslaget: ”Absolut kan hon det, hon har visat att hon är stark. Är det någon som kan klara det så är det Marit. Men vi vill vara med i den matchen och Charlotte kommer att sälja sig väldigt dyrt mot Marit på 10 kilometer skejt.”

Magdalena Forsberg, 45, sex VM-guld i skidskytte, fd längdåkare: ”Hon är så himla bra, helt överlägsen just nu, så är det någon som kan göra det är det hon. Är hon inställd på det så klarar hon av det. Misstänker att hon behöver lite nya retningar, svåra utmaningar.”

Torgny Mogren, 49 år, fyra VM-guld, ett OS-guld: ”Hon är den som skulle kunna klara det. Är hon i samma form som hon är i nu så gör hon det. Samtidigt kommer hon att få mer konkurrens. Fysiskt är det rimligt men det sliter för varje distans. Vi får väl se. Jag tror ändå att det kan bli svårt att klara av att vinna sex guld.”

Vidar Löfshus, 42, längdchef för norska skidlandslaget: ”Utgångspunkten är att hon ska köra alla lopp, möjligheten finns men det blir en löpande värdering under mästerskapet. Det är inte enkelt att vinna sex lopp, vi har Kalla som är framme i skejt, Falla i sprint och Kowalczyk som kommer att vara i form.”

Arild Monsen, 50, herrtränare för svenska skidlandslaget och norsk: ”Det är absolut inte omöjligt. Jag blir inte överraskad om hon grejar att gå alla lopp. I helgen har hon kört i en egen klass. Jag är fantastiskt imponerad av Marits prestationer.

ARTIKELN HANDLAR OM