Tre käftsmällar för Rönnberg

SPORTBLADET

En trupp har presenterats – men det är de tunga återbuden som sticker ut mest.

Förbundskapten Roger Rönnberg har några mardrömsveckor bakom sig.

Åker Juniorkronorna till Uralbergen och försvarar JVM-guldet är det större än bragden i Calgary.

Sportbladets Hans Abrahamsson.

Förhandssnacket har mest handlat om återbuden.

Jonas Brodin (nyckelbensoperation), Oscar Klefbom (axeloperation) och Mika Zibanejad (stoppas av Ottawa).

Pang, pang, pang.

Tre käftsmällar för Roger Rönnberg inom bara några veckor.

Nu tänker Rönnberg och Ishockeyförbundet ta strid när det gäller Zibanejad – och det är bara att önska lycka till.

Brodin pekas av många ut som vår näste världsback, förra årets stora guldhjälte Zibanejad har en grym potential, men för mig känns Oscar Klefbom svårast att ersätta.

Färjestadsbacken var fruktansvärt bra och i Calgary. Han plockade bort superstjärnor som Mikael Granlund och Jevgenij Kuznetsov och tog plats i turneringens all star team. En riktig ledare och den givna kaptenen för det här laget.

Klefbom visade också strålande form i elitserien innan den där förbaskade axeln började krångla.

Med de här tre i truppen hade Roger Rönnberg haft ett drömlag. Samtidigt har vi lärt oss att drömlag inte alltid betyder drömspel och lyckliga slut.

Det räcker med att titta på VM i våras och de tre senaste upplagorna av junior-VM.

Både 2010 och 2011 kom vi till JVM med mängder av stjärnor, men det var 2012 (med ett på pappret svagare lag) som det äntligen räckte ända fram. Det är de starka karaktärerna som vinner mästerskap, inte de läckraste lirarna.

Målvakterna ett frågetecken

I stort sett var det den förväntade truppen som presenterades, men Rönnberg bjöd på några överraskningar.

Ludvig Byström fick inte plats bland åtta backar, men att Pontus Åberg inte finns med är nog den största. Jag tänker inte skrika mig hes över den petningen. Djurgårdsforwarden har varit ojämn och konkurrensen på forwardssidan är stenhård. Nu togs platsen av Nick Sörensen, 18, som till vardags spelar i den kanadensiska juniorligan. Ett okänt namn för många, men jag vet att förbundskapten Rönnberg gillar den förre Rögleforwarden skarpt.

Målvaktsparet är de förväntade och allt talar för att Niklas Lundström blir förstavalet. AIK-målvakten har stor potential men har haft en svajig höst. Frågan är om han har det som krävs för att gå ut och spika igen i en semifinal mot exempelvis Kanada?

Målvaktssidan känns mer som ett frågetecken än ett utropstecken.

Bland backarna kommer det handla mycket om Hampus Lindholm och Moras Mikael Vikstrand.

Lindholm hade Rögle haft en enorm nytta av den här säsongen. Nu var Anaheim så het på att få över sitt förstaval att den 18-årige backen inte ens hann debutera i elitserien.

Framåt finns en hel del spetskompetens: Rickard Rakell gör sitt tredje JVM, William Karlsson är en tänkbar lagkapten. Elias Lindholm och Viktor Arvidsson har slagit igenom i elitserien under hösten.

Hockeyfest

Annars är det upplagt för en stjärnfest i ryska Ufa på gränsen mellan Europa och Asien. NHL-lockouten ser ut att fortsätta, vilket innebär att de absolut största stjärnorna blir tillgängliga för spel.

Mycket talar för att Kanada får med Ryan Nugent-Hopkins och Ryssland kommer med Ovetjkin-kopian Nail Jakupov i spetsen. Spänn fast säkerhetsbältena och förbered er på en riktig hockeyfest under jul och nyårshelgerna.