Stoppades av sorgen

AIK kontaktade Eldebrink redan för en månad sedan: Min pappa hade gått bort så jag hade inte ork till det

Foto: Carolina Byrmo
Ledde första träningen i går Anders Eldebrink tog i går över posten som tränare för AIK. En tuff uppgift väntar nu 51-åringen som ska lyfta Gnaget från kvalplats och leda laget till slutspel.
SPORTBLADET

Anders Eldebrink, 51, ska rädda AIK till slutspel.

För Sportbladet berättar nyblivne elitserietränaren om hur det ska gå till, om likriktningen bland svenska tränare och om hur sorgen efter sin fars plötsliga död skjutit upp jobbet som AIK-tränare.

– Jag hade inte ork att göra det här för några veckor sedan, det kan jag säga.

Seger borta mot Skellefteå räckte inte. Förtroendet för Per-Erik Johnssons arbete i AIK var slut. I stället fick han avsluta sin tid på Hovet med att önska lycka till och skaka hand med sin efterträdare Anders Eldebrink.

VM-guldmedaljören och svenske mästaren Eldebrink kommer tillbaka till svensk hockey efter en sju år lång tränarsejour i Kloten, Schweiz.

Och det är en tuff uppgift han ställs inför.

AIK ligger på kvalplats samtidigt som man har hela åtta ordinarie spelare på skadelistan.

– Jag ser det som en utmaning. Jag är inte rädd för det. Sen vet jag att det kommer bli tufft, men man ska inte hålla på med hockey om man inte är medveten om det. Jag har varit i många lag, både som tränare och lagkapten, där vi haft det tufft, säger nye AIK-tränaren efter sitt första ispass med laget.

Det är första gången du kommer in i ett lag mitt under säsong, hur är det?

– Det är speciellt. Det är lättare att leda laget redan under hösten. Då kan man planera hela lagets spel med detaljer som powerplay, boxplay, uppspel och forechecking. Men det är inte så mycket hokus pokus. Jag vill förändra lite smågrejer, men det gör vi efterhand.

Ska hålla i pucken

Du har varit lite utanför den svenska hockeyradarn ett tag, vad står du för som tränare?

– Jag tror Anders (Gozzi) vill ha in mig för att jag spelade sådan hockey i Kloten som AIK spelade för något år sen. Mycket ligga på och pressa puckhållaren, jag vill starta försvaret redan i anfallszonen i stället för att backa hem.

– Jag har lärt mig mycket i Schweiz, många tror det är skithockey där, men det är många bra lag och många annorlunda tränare som spelar helt annorlunda hockey än i Sverige. I Sverige är alla ganska lika som tränare.

Du blir lite som en utländsk tränare menar du?

– Nej, men jag har tankar hur vi ska spela. Forwards ska sätta press och inte backa hem. sen handlar mycket om puckkontroll. Inte slänga bort puckar och dumpa som alla vill göra. När man äntligen får tag i pucken ska man släppa den ifrån sig, det är jag inte så förtjust i.

”Har haft det jobbigt”

Anders Eldebrink hade kontakt med AIK om tränarjobbet redan innan tillsättningen av ”Perra” Johnsson i våras, men kontraktet med Kloten stoppade en lösning då. Kontakten återupptogs igen för 3–4 veckor sedan när AIK började halka allt längre efter i tabellen.

Men då stoppade i stället sorgen Anders Eldebrink.

– Min pappa gick bort för två månader sen i en hjärnblödning och jag har haft ganska jobbigt med det. Men sen har det vuxit fram efter det att jag har ork göra det här. Jag hade inte den orken för några veckor sedan, det kan jag säga.

Så när du fick en första förfrågan var du inte redo att gå vidare?

– Nej, för att gå in i ett hockeylag, då måste du vara tränare 24 timmar om dygnet.

– Men jag och brorsan har hjälpt varandra och det går bra nu. Jag känner mig hungrig.

Vad får hockeyn för betydelse i ett sådant sammanhang?

– Det är bra att tänka på något annat. Jag gillar att hålla på med hockeyn. Jag var sportchef ett tag och det gillade jag inte, sen jobbade jag på kontor hos Scania och det gillade jag inte heller. Jag vill hålla på med hockeyn, vinna och förlora.

Vad är målet du satt upp med gruppen?

– För oss är det slutspel. Vi kommer inte ha någon annan målsättning förrän vi inte kan nå dit, ­säger han.

AIK:s väg till Eldebrink

7 april

AIK förlorar den sjunde och avgörande matchen mot Skellefteå i SM-semifinalen. Sedan tidigare är det klart att -succécoachen -Roger Melin -lämnar laget -efter säsongen.

23 april

Perra presenteras som ny tränare för AIK. Han är tillsammans med bland annat Mats Lindgren och Anders Hultin en del av ett helt nytt tränarteam i AIK.

September

AIK får en blytung start på elitserien. Det dröjer ända till den åttonde omgången innan laget tar en trepoängare, 5–3 mot Rögle

16 november

I ett försök att få fart på ett formsvagt AIK sparkas andretränaren Anders Hultin.

– Vi har sett att Anders i sin roll inte fått ut maximalt i relation till förväntningen vi hade, sa VD Peter Birath till Sportbladet då.

1 december

AIK bortabesegrar topplaget Skellefteå. Segern innebär att man nu tagit poäng i fem av de sex senaste matcherna.

2 december

Per-Erik Johnsson kallas till möte med Anders Gozzi och Peter Birath där han får reda på att klubben sparkar honom från tränarposten med omedelbar verkan.

Eldebrinks väg till AIK

7 maj

Samtidigt som AIK jagar SM-final letar Anders Gozzi efter en ersättare till Roger Melin och kontaktar bland andra Anders Eldebrink. Men då är Eldebrink fortfarande under kontrakt med Kloten i Schweiz och tackar nej.

31 juli

Anders Eldebrink köps ut från sitt kontrakt med Kloten och flyttar därefter hem till Sverige.

Början av oktober

Anders Eldebrinks far avlider vid 85 års ålder av en hjärnblödning. -Ungefär en månad senare tar Anders Gozzi kontakt med Anders Eldebrink om att ta över som AIK-tränare. Men där och då känner Eldebrink -inte att han är redo att ta över laget och -”Perra” får fortsätta.

1 december

Samtidigt som AIK besegrar Skellefteå är förhandlingarna med Anders Eldebrink återupptagna sedan en tid tillbaka och parterna är nu i princip helt överens.

I går

AIK presenterar Anders Elde- brink som sin nya huvudtränare.