Äkta glädje – sann tomhet

Jimmy Lidberg berättar om livet efter brottningen

Foto: Magnus Liam Karlsson
SER FRAMÅT Jimmy Lidberg förbereder sig för ett liv efter brottningen.
SPORTBLADET

Glädjetårarna sprutade rakt ut över nio miljoner svenskar och färgade ett brons med guldfärg.

Sedan kom vardagen. Sedan kom tomheten.

OS blev sannolikt Jimmy Lidbergs sista show.

– Det är som ett stort, svart hål man kastats ut i, säger han.

ÅRSBIBELN I butik från den 20 december

Ett minitåg kommer åkande på rälsen inne på spårvagnsmuséet och i en av vagnarna sitter en pappa med sin son. Grabben är kanske fem år gammal och pappan knackar sonen på axeln och pekar mot Jimmy Lidberg, 30, som står några meter bort. Sedan säger han:

– Titta, ser du han där!? Han är en jää-tte-duktig brottare. Han tog silver på OS!

Pojkens ögon blir snabbt stora som tefat och han vinkar glatt innan tåget försvinner bakom en gammal tunnebanevagn och även om Lidberg nu inte vann silver så berättar det en hel del om Lidbergs genomslagskraft och betydelsen av ren och äkta glädje.

Jimmy Lidberg vann ju egentligen OS-brons – i vad som kan ha varit karriärens kanske sista match.

Håller föreläsningar

Nu ska han ta ett sabbatsår från brottningen, sedan väga av och känna efter.

– Det finns ett tomrum nu. Det är som ett svart hål man kastats ut i, men jag täcker det igen det med jord hela tiden. Jag rullar inte tummarna hemma och funderar på min plats i livet, men jag förstår dem som känner riktig tomhet. Det gör jag med, säger han.

Hur fyller du tomrummet?

– Jag gillar att dela med mig av mina erfarenheter och föreläser lite grann. Sedan hjälper jag (MMA-utövaren) Alexander Gustafsson med brottningsdelen och tränar en klubb i Malmö, Sparta. Jag har inte kunnat spara en krona av brottningen och det gäller att hitta försörjning. Jag hoppas ha ett besked om min egen satsning i mars men vet inte. Jag läser Micke Ljungbergs (som vann OS-guld i brottning 2000 för att sedan begå självmord 2004) bok, jag har läst den ett par gånger, och han mådde jäkligt dåligt när han avslutade karriären. Det kanske finns något som jag kan göra annorlunda. När man levt med något så länge måste beslutet växa fram och jag vill inte göra något förhastat.

Läs hela intervjun i Årsbibeln som finns i butik från den 20 december.