Slipade för att ge guld

Hemliga metoden kan vara skillnaden mellan 1:a och 10:e plats: ”Bara jag som kan göra detta”

Foto: Andreas Bardell
Slipexperten Lorentz Söderhielm har tagit fram ett unikt mönster som ger de svenska åkarnas skidor otroligt bra glid. Nu ska metoden finjusteras för att bli ett guldvapen till OS i Sotji.
SPORTBLADET

Den hemliga slipmetoden har givit två silver och grundar för fler medaljer i VM.

Slipexperten Lorentz Söderhielm har skapat ett golfbollsmönster som gör att skidorna glider lättare – och här fixar han nya medaljskidor för Charlotte Kalla och Marcus Hellner.

– Det kan vara skillnaden mellan komma etta och komma tia, säger han.

Redan natten efter silverfesten började slipexperten Lorentz Söderhielm arbeta med skidorna inför Charlotte Kalla, Marcus Hellner och Johans Olssons medaljdistanser på 10 respektive 15 km fri stil.

När Sportbladet besökte honom i vallalastbilen utanför hotellet i Predazzo i sent söndags kväll hade han precis fått i sig lite tårta och kaffe.

Han hade anledning att fira.

Den nya slipningen innebar succé direkt och nu stod skidorna som ska användas på dagens och morgondagens lopp mot väggen.

– Det här är skidorna som Charlotte tog ett OS-guld på och här är skidorna som Marcus tog två OS-guld på. Vi har bytt belag och lagt om med ny slipning. De kan bli aktuella igen, säger Lorentz.

Ser ut som golfboll

Lorentz Söderhielm, som ingår i den satsning på material som Svenska skidlandslaget gör i samarbete med SOK, ligger bakom det unika mönstret i skidan.

Det ser ut som ytan på en golfboll, där groparna är 0.06 millimeter.

– Slipningen passar bra i alla fören, vi har testat det hemma. Det kommer in mycket luft mellan snön och belaget, det blir mindre friktion mot snöytan, säger Lorentz Söderhielm.

”Bara jag kan detta”

De snabbglidande skidorna har provats i omgångar av testpiloterna Johan Wåhlström och Mats Eklund innan skidåkarna fick dem inför mästerskapet.

– Johan Wåhlström och Mats Eklund är världen bästa skidtestare, så då händer det saker, säger Söderhielm.

Ger det en fördel i VM?

– De andra har säkert något som är bra, men det är bara jag som kan göra detta. På fri stil får man störst utslag på slipningen. Har man fel struktur kan det göra en minut på 15 km...

Den unika metoden kommer nu att bearbetas för att bli ett guldvapen i Sotji nästa år.

Så ska sverige glida förbi allakonkurrenter under OS i sotji

1. Valla- och glidprojektet

SSatsningen kostar tio miljoner och är ett samarbete mellan längd och skidskytte. Johan Wåhlström, Mats Eklund och Lorenz Söderhielm arbetar heltid med att säkerställa kvaliteten på svenskarnas vallning. Nästa vinter kommer Eklund eller Wåhlström följa i stort sett varje väldscupstävling på plats.

2. Videoanalys av motståndare och banor

SSportbladet berättade i går av kartläggningen av Niktia Kriukov, där 30 klipp ska hamna i en databas. Också banorna kartläggs av videoanalytikern Lars Ljung, som nästa tisdag åker till Sotji. Där ska han filma sprintbanan och slingorna över 3,75 och 5 kilometer för att kunna programmera rullband så att de simulerar banan.

3. Höghöjdsprojektet

SOS-banorna ligger på 600 meters höjd. För att åkarna ska acklimatisera sig och maxprestera ska var och en kartläggas. Men hjälp av fysiologen Bengt Saltin kommer alla aktiva testas för att ta reda på individuella planer för hur högt och hur länge höghöjdslägren ska pågå för dem.

4. Supportteamet

SAlla åkare har tillgång till SOK:s experter på mental träning, kost, fys och medicin. Efter säsongen utvärderas stötteapparaten kring landslaget. Finns det behov för fler personer? Behöver andra funktioner tillkomma så att man ska anställa?

ARTIKELN HANDLAR OM