”Jag hade inte mycket att sätta emot”

Halfvarsson körde enligt taktiken – men kunde inte skaka av sig Northug: "Det var inte så långt borta”

1 av 13 | Foto: VG.NO
Norska Verdens Gang.
SPORTBLADET

VAL DI FIEMME/STOCKHOLM. Han testade att gå loss i sista backen – men kunde inte skaka av sig Petter Northug, 27.

På upploppet blev sedan Calle Halfvarsson, 24, ett lätt byte för världens bäste spurtare.

– Jag fick inte ut det jag ville i tvåans växel, men det var inte så långt borta, säger Halfvarsson till SVT.

Nej, det gick inte den här gången heller.

Sverige tog ett nytt silver i VM (det sjätte) i herrarnas stafett.

Calle Halfvarsson gick ut tillsammans med flera löpare på sista varvet och gjorde ett kanonlopp. Han försökte rycka loss i den sista backen, men fick – som väntat – ingen lucka till Petter Northug.

– Petter är så snabb på upploppet än så länge har jag inte mycket att sätta emot.  Planen var att jag skulle få ett ryck och några meter vid krönet. Jag fick inte ut det jag ville i tvåans växel, säger Halfvarsson till SVT.

Vad sa Northug?

– Loppet går ju som jag hade tänkt mig, det kommer inte att gå så fort, det kommer vara riktig fegkörning till sista varvet. Allt fungerar som det ska och så tänkte jag rycka i sista backen, men får inte det svaret som jag hade hoppats.

Det såg ut som att Northug gick upp och sa nåt till dig i backen när ni låg jämsides. Vad sa han?

– Man hinner inte snacka, svarar Halfvarsson undvikande.

Förbundskaptenen Lars Öberg:

– Petter Northug är just nu oslagbar. Jag är grymt imponerad av Petter. Han har en otrolig acceleration i startfasen som gör att de flesta viker ner sig. Det gör tyvärr Calle i dag också, säger han.

Olsson besviken på skidorna

Daniel Richardsson gjorde en okej första sträcka. När Hannes Dotzler ryckte försökte svensken gå med men tysken fick en lucka. Den täpptes dock till och det var ett samlat fält vid växlingen.

Olsson besviken

Silvermedaljören från 15 kilometer Johan Olsson, som körde andrasträckan, lyckades aldrig göra något ryck och var besviken på skidorna efter sin sträcka.

– Det syntes väl vad som var orsaken. Jag kände mig pigg hela tiden och det var inga problem att hänga med uppför. När man får slita för att hänga med på de flacka partierna trots att man ligger i rygg då har man inte så mycket energi kvar även fast jag känner att jag har bra drag i benen, säger han till SVT.

Johan Olsson hyllar ändå slutmannen Halfvarsson

– Helt perfekt. Han gjorde exakt som jag hade sagt innan, det var otroligt att se, haha. Han är lydig. Det var fantastiskt att se. Adrenalinet gick upp rejält när han körde där. Han följde planen till punkt och prickar, som vi hade pratat om igår.

”Mest att ligga med tyvärr”

Sverige var alltså med i täten när Olsson växlade över till Marcus Hellner. Svensken försökte att rycka i slutet av sin sträcka men fältet var fortfarande samlat.

– Det blir mest att ligga med tyvärr. Det gick inte tillräckligt fort för att vi skulle skapa någon lucka och göra oss av med Norge, det var det som var tanken. Men det var svårt, säger Hellner till SVT.

FAKTA

De körde VM-stafetten

Daniel Richardsson

Ålder: 31 år den 15 mars.

Klubb: Hudiksvalls IF.

Bor: Östersund.

Meriter: OS-guld stafett 2010, VM-silver stafett 2011, 2013, en världscupseger, två SM-guld.

Johan Olsson

Ålder: 33 år den 19 mars.

Klubb: Åsarna IK.

Bor: Östersund.

Meriter: VM-silver 15 km (f) 2013, OS-brons skiathlon och 50 km (k) 2010, OS-guld stafett 2010, OS-brons stafett 2006, VM-silver stafett 2011, 2013, fem världscupsegrar, ett SM-guld.

Marcus Hellner

Ålder: 27 år.

Klubb: Gellivare Skidallians.

Bor: Gällivare.

Meriter: OS-guld skiathlon 2010, VM-guld sprint 2011, OS-guld stafett 2010, VM-silver sprintstafett (med Emil Jönsson) 2013, VM-silver stafett 2011, 2013, VM-brons stafett 2007, två världscupsegrar.

Calle Halfvarsson

Ålder: 24 år den 17 mars.

Klubb: Falun-Borlänge SK.

Bor: Falun.

Meriter: Junior-VM-guld sprint 2008. Placeringarna 7–7–6 i VM 2013 före stafetten, VM-silver stafett, 2013. (TT)

Bildspel: Norge om triumfen i stafetten