Gunde: ”Det grymmaste jag sett någonsin”

Sex av våra största skidprofiler i enkät

Foto: JONAS BILBERG
Gunde Svan är en av våra största femmils-åkare genom tiderna.
SPORTBLADET

Frågorna vi ställde:

1. Trodde du att Johan skulle hålla hela vägen?

2. Hur högt rankar du det här jämfört med andra svenska skidframgångar?

3. Hur känns det Sverige äntligen tog ett guld – och att vi fick slå Norge?

Jan OTTOSSON, 52

1. Ja, faktiskt. De andra tog ju in på slutet men jag kände ändå att han skulle klara det. Han såg så pigg och fräsch ut – och åkte så pass fort med sin höga fart. Men visst var jag tveksam när han gjorde sitt ryck i början.

2. Ett VM-guld som jag rankar högt.  Men det är varken bättre eller sämre än något annat VM-guld. 

3. Det var en jättebra avslutning. En revansch, kan man säga. Sverige har gjort ett fantastiskt VM med så många medaljer.

Sven-Åke LUNDBÄCK, 65

1. Det trodde jag aldrig. Normalt sett blir man infångad, det är ju tio, femton duktiga killar som jagar bakifrån. Men när han passerade 35-40 kilometer kände jag att det kunde gå vägen. De andra försökte komma ifatt men han höll samma tempo ändå. Att han klarade det ensam är bragdartat. 

2. Det är svårt. En femmil på OS eller VM smäller högre än det mesta inom skidsporten. Det här blir ur en historisk synvinkel väldigt högt rankat.  

3. Man var ju rätt trött på de norska färgerna, men i dag var det ingen norrman på pallen. Det kändes jäkligt bra.

Mathias FREDRIKSSON, 39

1. Ja, det trodde jag. Han höll sig så bra tidsmässigt och det kändes väldigt säkert hela tiden.

2. Det är omöjligt att värdera egentligen. Alla VM-guld är mycket värda, de andra femmilsgulden är lika stora. Men för mig som känner Johan personligen så måste det här vara det absolut största.

3. Fantastiskt kul för Johan. Jag känner ingen rivalitet mot Norge, men gläds mycket med Johan. Det är nummer ett.

Gunde SVAN, 51

1. Nej, det kändes tufft nog när han i alla fall hade (Dario) Cologna med sig. Det var tufft satsat av Johan och när (Dario) Cologna ramlade trodde jag faktiskt att det var helt kört.  Att han klarade det själv… det är gigantiskt. Vallarna måste ha gjort ett fantastiskt jobb för Johans skidor verkade vara hur bra som helst.

2. Det är det mest grymma jag sett någonsin, så länge jag kan komma ihåg i alla fall. Han gjorde ju ett liknande lopp på OS när de kom ifatt honom. Att rent mentalt lyckas bita ihop under så lång tid - det är enormt.

3. Visst var det skönt. Jag är jätteglad för Johans skull, att han fick avsluta mästerskapet på det här sättet.

Thomas WASSBERG, 56

1. Nej, inte till början. Man hoppas ju, men det kan ju hända så mycket. Det är svårt att ligga först på det där viset, att hela tiden försöka motivera sig själv och så är det dessutom sämre föremässigt. När jag såg att det gick hem blev jag ju imponerad.

2. Det här är något av det största faktiskt. Att han ligger och kör fyra varv ensam. Det är imponerande.

3. Det känns bra.

Torgny MOGREN, 49.

1. Nej, jag var osäker faktiskt. Men när han såg så oerhört fräsch ut på det sista varvet kände jag att han skulle ta det.

2. Det är ju lite olika på femmilen beroende på om man har individuell start eller gemensam. Men på senare år har det ju varit gemensam och då är prestationen helt otrolig, det bästa lopp som genomförts på en femmil.  Jag kan inte komma på något som är i närheten.

3. Att slå Norge är inte det viktigaste, men att få med oss ett guld från mästerskapet är för laget, förbundet och hela Skidsverige väldigt viktigt. Det här kommer att ge eko.