”Tror vi tränar mest i världen”

Göransson slutade aldrig springa

SPORTBLADET

ALBUIFEIRA, PORTUGAL. En tysk 70-årig ingenjör ligger bakom Antonia Göranssons extrema fysik.

Under långa perioder tränar mittfältaren tre till fyra hårda pass om dagen.

– Jag tror att vi är de som tränar mest i hela världen, säger hon.

Efter 70 minuter mattades Sveriges spel. De hade redan gjort sex mål mot Island och bytt ut sex spelare. Men en yttermittfältare slutade aldrig springa. Antonia Göransson hade legat bakom Kosovare Asllanis 1–0 och 5–0 och fortsatte gräva fram chanser fram till slutsignalen.

Efter 90 minuter hade hon sannolikt haft mest boll och tillryggalagt flest löpmeter av alla, men verkade ändå inte utpumpad. Den till synes överlägsna fysiken går att förklara.

– Under förberedelserna tränar vi tre pass om dagen, i vissa fall fyra. Det kan vara snabbhet, fotboll, gym och annat, säger hon.

Tio pass i veckan

I gårdagens Sportbladet berättade Pia Sundhage att Göranssons värden på löptester är sensationella. Mittfältaren själv vet inga siffror utan stannar vid ”de sa att det hade gått bra för mig”.

Skälet är att hon sedan 2011 spelar i Turbine Pottsdam som tränas av den tyske 70-åringen Bernd Schröder som också är ingenjör. Han begär att spelarna under matchtäta perioder tränar runt tio pass i veckan.

I uppbyggnadsfaser och uppehåll – som det nyligen var i tyska ligan – mer än dubblas dosen.

Göransson berättar om en dag då de först sprungit fyrahundra meter tio gånger. Senare väntade tio gånger tvåhundra meter, i stort sett utan vila mellan varven, med krav på att alltid klockas under 30 sekunder.

Passen är mördande, stärkande och fantastiska, beskriver Göransson.

”Ger väldigt mycket”

– Det är egentligen inte tänkt att man ska klara av att göra allting till hundra procent. Även de jättebra tränade faller till slut för att de inte orkar. Det är så pass tufft, säger hon.

Tränar du mer än du gjorde i Sverige?

– Betydligt mer. Jag tror att vi är de som tränar mest i hela världen. Tre pass om dagen, jag har inte hört det från någon annan. Det är klart att det ger väldigt mycket.

Blir ni ofta skadade?

– Jag har inte varit skadad mycket. I damallsvenskan är det mycket korsbandsskador och de tränar inga tre pass.

Spyr ni då?

– Nästan. Jag är nog den som varit närmast.