Dags att ha roligt, PSG

Fränden: Dödsrunan är redan skriven – nu är Paris befriade från alla kravbilder

SPORTBLADET

Det har varit en resa via höga målsättningar, infriade löften och djupa suckar av lättnad i takt med att PSG tagit sig an och förbi varje hinder under säsongen.

Men det har varit förenat med rimliga krav från Qatar och supporterleden.

Mot Barcelona är det slut på de realistiska förväntningarna.

Det är dags för PSG att äntligen släppa loss och ha lite kul.

Har inget att förlora Zlatan ställs återigen mot sin tidigare arbetsgivare Barcelona i Champions League. Till skillnad från resten av säsongen kommer PSG nu inte ha någon press på sig i kvartsfinalmötet, skriver Sportbladets Johanna Frändén.

Hela säsongen har präglats av känslan att Paris Saint-Germain jobbar av en lång ”att göra”-lista.

Man tappade ligaledningen och återtog den igen med en lättnadens suck. Check.

Man tog sig förbi Champions League-gruppspelet, men uppfyllde egentligen bara ett av säsongens delmål. Check.

Man gjorde årets bästa insats borta mot Valencia och tog en lättnadens suck när man klarade av hålla spanjorerna stångna på hemmaplan. Check.

Nu har Paris Saint-Germain blivit befriade från alla kravbilder. Mot FC Barcelona finns absolut inga som helst förväntningar på fransmännen av den enkla anledning att det inte är rimligt att ha några. Inte med Zlatan Ibrahimovic borta i första mötet, inte med returmatchen på Camp Nou, inte under några omständigheter kommer PSG att behöva be om ursäkt efter att ha mött Barcelona i två möten i Champions League.

Det är första gången den här säsongen som de kliver in i en match helt utan pressen att vinna den och jag hoppas verkligen att PSG försöker njuta av det.

Möter klubben man vill bli som

Säsongens högt ställda förväntningar har legat i viss osynk med lagets prestationer. Man har kompenserat för det så gott man kunnat. Det har sett tappert, stökigt, ansträngt och emellanåt ganska bra ut på Parc des princes.

Men det har inte sett ut att vara särskilt roligt.

Nu får Paris ett dubbelmöte mot en klubb som befinner sig där dit man själv siktar, och hade jag varit Carlo Ancelotti hade jag formulerat det ungefär så här:

Se på Barcelona, släpp dem inte med blicken – framför allt inte deras nummer tio även om han är rätt liten – och lär. När ni lokaliserat Leo Messi är det bara att ösa och ha kul.

Sportchefen Leonardo tycks vara inne på min linje och kallade mötet med Barcelona ”en fotbollsfest” innan han, på ren inspiration får man anta, friade till sin flickvän direkt i italiensk tv.

Rätt läge att möta Barça

Rent fotbollstaktiskt är Barcelona en mardröm för alla motstånd. Men ska Paris leta knappnålar i hav av hö kan de väl klamra sig fast vid ett par grejer.

Tiki-taka-ja-tack?

Mot Valencia fungerade den franska taktiken utmärkt. PSG bollade över ansvaret och bollinnehavet på motståndaren, vaktade positionerna och väntade på lägen att anfalla. PSG–Barcelona är en match som inte kommer att behöva någon närmre presentation. Barcelona kommer ha bollen. PSG kommer hänga på egen planhalva. Vi kommer att serveras exakt noll taktiska överraskningar i spelplanen och det kan vara ganska skönt för ett gäng som är nytt i de här sammanhangen.

Bästa läget mot Barcelona

Barcelonas uppvisning mot ett förvisso oroande blekt Milan i veckan visade precis vilket lag katalanerna kan vara när de är som bäst. Men resten av säsongen har också visat vilket lag Barcelona är när de är som sämst. Det är ett lag vars tränare är cancersjuk och inhyst på en klinik i New York. Det är ett lag som släpper två mål borta mot Milan i första mötet utan att få till en enda vettig målchans själva.

Det kunde varit värre

Ja, jag vill hävda det. Ytterst lite, men ändå. Jag tror att Real Madrids spelstil, också den balanserat för att ibland spela på kontringar, hade passat Paris Saint-Germain sämre. Och kanske hade ett fysiskt tyskt monster som Bayern München i sina bästa stunder kunnat ställa till med ännu mer oreda på Parc des princes.

Kan bli en glittrande souvenir

Med detta sagt får vi konstatera faktum: När Steve McManaman drog PSG som hemmalag i första kvartsfinalen puttade han också fransoserna en aning närmre sitt slutliga avsked till turneringen i år. När han drog Barcelona som dess motståndare skrev han av allt att döma deras dödsruna.

Men nu kan Paris Saint-Germain äntligen göra vad de inte haft tillåtelse att göra på hela säsongen: Ta ett djupt andetag och fylla lungorna med luft, Europahymner och kanske lite nybörjartur.

Sen är det bara att springa ut och njuta och se hur länge det varar.

Barcelona behöver inga instruktioner. Gör de bara som vanligt kan de ta med sig den första matchen som en glittrande Paris-souvenir i sin innerficka hem till Katalonien.

Superpanelen

Johanna Frändén

Vad är grejen med matchen?

Málaga–Dortmund: Åttondelsfinalernas två elever på besök i högstadiet. Málaga med enorma ekonomiska problem efter en Qatar-satsning som gick på grund och Dortmund som tycks lösa det mesta på ren inspiration och med ett fantastiskt hemmastöd.

Tips: Dortmund.

Real Madrid–Galatasaray: Det ses kanske inte som någon återkomst av Zlatan-mått i vårt hörn av världen, men Hamit Altintop la likväl en helt onödig säsong på Real Madrid där han aldrig gjorde något riktigt avtryck. Gissa om mittfältaren vill visa Bernabéu-stadion vad han kan.

Tips: Real Madrid.

PSG–Barcelona: Ja, vad är inte grejen i den här matchen? Om vi bortser från Zlatans andra återbesök på Camp Nou är ju den här matchen också Málaga–Dortmund-matchens aningen äldre tvillingsyster. Ett ideologiskt krig, både i synen på fotboll och i synen på pengar, men framför allt två lag som i grunden faktiskt har samma kungahus i Qatar bakom sig. Tips: Barcelona.

Bayern München–Juventus: En gigant som darrat när det gällt som mest de senaste säsongerna. En annan som vaknat till liv och imponerande nog lyckats låta anklagelser om läggmatcher och mutor stanna utanför planen. Omgångens på förhand mest jämna kvartsfinal.

Tips: Juventus.

Vilka vinner Champions League?

Tyskarna var min skrällutmanare när vi tog ut slutsegrare i Sportbladets Champions League-bibel, så jag får hålla fast vid det. Det känns inte helt orimligt heller, även om jag har svårt att se ett formtoppat Barcelona gå in i den gula väggen i en Champions League-final på Wembley.

Erik Niva

Vad är grejen med matchen?

Att Borussia Dortmund fått ett drömläge mot det lägst rankade laget som återstår i turneringen. De är ett enda steg ifrån att bryta igenom till den verkliga eliten, och det steget visade sig vara mindre än befarat.

Tips: Dortmund.

Att Galatasaray får spela en Champions League-kvartsfinal inför sin vanvettiga hemmapublik. Oavsett resultat i förstamatchen kommer returen bjuda på en inramning att minnas.

Tips: Real Madrid.

Om man bortser från det där självklara med begynnelsebokstaven Z? Kanske det pikanta faktumet att Qatars statskassa har sina slantar med på båda sidor av det här mötet.

Tips: Barcelona.

Semiupprepningen av semifinalen. Bayern innehåller stommen till det tyska lag som förlorade sommarens EM-final mot ett Italien med ryggraden från Juventus? Samma favoritviktning nu som då – samma favoritfall?

Tips: Bayern.

Vilka vinner Champions League?

Barcelona. Deras högstanivå är den högsta. När de är som bäst så är de bäst.

Simon Bank

Vad är grejen med matchen?

Eftersom vi lockas mer av det dramatiska sönderfallet än det skötsamt uppbyggda så… det är klart att den osannolika historien om Málaga, shejkpengarna och laget som riskerar att försvinna kommer att vara den mest berättade inför de här mötena.

Tips: Dortmund.

José Mourinho har sina bollbarn över hela Europa, men det finns få som står honom lika gärna som Wesley Sneijder och Didier Drogba. Det kommer vara mycket kärlek i luften när de springer in i varandra från varsitt håll.

Tips: Real Madrid.

Qatar-länken? Köpprojektet mot la Masia? Leonardos bröllopsplaner? Äh, alla vet ju vilken huvudhistorien kring den här krocken blir. Man behöver inte ens ta på sig sina svenskglasögon för att se det.

Tips: Barcelona.

De två klassiska klubbar som klarat transformeringen till en ny europakarta bäst brakar ihop i det som kommer bli den taktiskt mest intressanta matchen. Turneringens två bästa kantspel, och Schweinsteiger vs Pirlo. Säkerhetsbälte på.

Tips: Bayern.

Vilka vinner Champions League?

Som Franck Ribéry sa i helgen: ”Det är inte de andra som är värdelösa, det är vi som är så här bra”. Jag håller kvar vid ursprungstipset FC Bayern.

Jennifer Wegerup

Vad är grejen med matchen?

Ursäkta, men här känns det som om jag får fundera lite över frågan. Minst heta mötet i mina ögon. Dortmund är starkast, även om Malaga visat att man gillar att skrälla.

Tips: Dortmund.

Underbare dåren Mourinho och hans lag, som jag tror tar hem rubbet. Mot galna Galatasaray. Alla som varit på fotboll i vidunderliga vackra, vilda Istanbul vet vad det innebär, Real får ingen lätt resa i Turkiet. Och jo, så har vi ju vår andre svensk här, Elmander.

Tips: Real Madrid.

”Inte nu igen”. Så sa Zlatan redan i fjol då Milan fick Barcelona igen. Jag hade hellre sett en ny motståndare för Zlatan. Och för PSG som lag var knappast Barça förstavalet på motståndarlistan.

Tips: Barcelona.

För mig personligen är det förstås att Juve är enda italienska lag som återstår. Övrigt? Är inte detta den kanske fotbollsmässigt allra mest intressanta av alla kvartarna? Jo, jag tycker det. Bayern är favorit men Contes Juve kommer att bjuda upp till dans och jag kommer att njuta av att titta på.

Tips: Juventus.

Vilka vinner Champions League?

Real Madrid. Den här gången klarar Mourinho att leda sitt lag hela vägen och får återigen triumfera som bara han kan.

Peter Wennman

Vad är grejen med matchen?

Grejen med matchen är att vi ser Europas nästa älsklingslag, Borussia, i aktion. Jag såg dem live mot Man City och blev ruggigt imponerad. De kan gå till final i år och vinna nästa år.

Tips: Dortmund.

Här gäller bara en sak: Real måste skaffa sig ett gediget försprång om inte returen i Turkiet ska bli en veritabel mardröm. Så grejen: hur länge håller Galatasarays försvar? tio minuter? 30? 60? Eller rent av 90?

Tips: Real Madrid.

Och vad väntar ni er för svar? Nånting som inte har med Mr Ibrahimovic att göra? Svårt, det. Den andra grejen med matchen som sådan är att Barcelona vinner löjligt lätt.

Tips: Barcelona.

Ska man hitta en överraskning i dessa kvartsfinaler så är det här. Jag undrar vad Juve lärde sig av Arsenals seger i München senast. De kommer i alla fall inte att släppa till mycket bakåt. Jag tror på en stark italiensk insats.

Tips: Juventus.

Vilka vinner Champions League?

Krutov-Larionov-Makarov (Messi-Iniesta-Xavi).