’Lär dig spelet – bandy är en otroligt vacker sport’

Daniel Kristiansson, 40, kommenterar den historiska bandyfinalen på Friends Arena

Foto: BILDBYRÅN
Daniel Kristiansson, till vänster, och Pelle Fosshaug kommenterar bandyfinalen mellan Hammarby och Sandviken som i dag spelas på Friends arena.
SPORTBLADET

Du började på TV4 i mars 2003…

– Ja, tioårsjubileum nu, helt sjukt. Jag börjar bli en stor profil, tänk om cheferna hade fattat det också, haha. Skämt åsido, jag ska verkligen inte klaga.

Minns du hur allt började?

– Jag låg i en soffa någonstans i Bromma med hög feber och hade haft magknip två dagar innan. Då ringer Jens Tolgraven och säger: ”Danne, du är mogen för större uppgifter nu. Kan du åka på hockey-VM i Finland?”.

Sedan rullade det bara på?

– Äh, man var ju nybörjare ett tag. Förmodligen gjorde vi över 20 omtagningar på min första stå­uppa framför kameran. Men sedan har det rullat på fint.

Om vi backar bandet: Du lämnade Radio Väst Uddevalla för att du inte fick kommentera Ljungskiles avgörande match mot Umeå 1998…

– Jag var ung och dum. De ville ha mig i studion i stället och det gjorde mig ­besviken. Samtidigt, jag ville ju bli bäst i Sverige på att kommentera…

Så vad hände efter det?

– Det blev en kort vända till Dressman och det gick skitbra. Jag sålde studentkläder och slipsar för fulla muggar. Jag var där i tre månader, sedan blev suget efter radio stort igen.

Hade du några förebilder på den tiden?

– Jag gillar inte att kommentatorer ska jäm­föras hit och dit. Alla kan inte­ bli en ny Lasse Granqvist. Jag kör på min egen stil, det har jag alltid gjort.

Du brinner för engelsk fotboll, men kommenterar bandy. Varför?

– Jag fick frågan för två år sedan och tänkte att det vore­ förbannat roligt.

Som kommentator, vad är den stora skillnaden mellan fotboll och bandy?

– Det går snabbare, och jag kan inte historiken lika bra. Exempelvis har jag sämre koll på Per Fosshaug än Olof Mellberg, trots att jag jobbar med ”Pelle”.

Vad säger du till de som hävdar att Bandy inte är en tv-sport?

– Ge det en fem, sex matcher och du kommer att se bollen till slut. Lär dig spelet, ­titta på alla fantastiska bågar och uppspel, bandy är en otroligt vacker sport.

Hur skulle du beskriva dig själv som kommentator?

– Som påläst, engagerad, dynamisk och kunnig. Folk säger att jag har en bra röst, det vete sjutton, men det är kul att höra. I grund och botten tycker jag att det är förbannat kul och jag hoppas att det lyser igenom.