”Det känns som en knäpp på näsan”

Sundin fick revansch efter VM-petningen

kung av zinken Robin Sundin skriker ut sin glädje över Zinkensdamm. Men det var inför 38 474 åskådare på Friends Arena som Hammarbyspelaren avgjorde SM-finalen med sitt solomål. ”Det går fan inte att göra det bättre”, säger Sundin.
SPORTBLADET

Många blev förvånade över att Hammarbys högerhalv Robin Sundin inte fick en plats i VM-truppen.

I går avgjorde han SM-­finalen – inför ögonen på förbundskapten Franco Bergman.

– Det känns som en knäpp på näsan, säger 29-åringen till Sportbladet.

Hammarby besegrade Sandviken med 9–4 i den första historiska finalen i Friends Arena. Några timmar senare kliver Robin Sundin ut på Zinkensdamms is.

Skridskorna är utbytta mot lågskor, det svettiga matchstället mot kostym och prickig fluga. Han har en guldhatt på huvudet, en champagneflaska i höger hand och SM-pokalen i den vänstra. 

När han närmar sig mittpunkten skriker han ut sin glädje så att det hörs över hela Södermalm. Fansen som hyllade sina hjältar har skingrats, men Robin har inga planer på att dra sig hemåt.

Spelare och ledare åt segermiddag i Zinkentältet och festade sedan vidare i en hotellbar vid Medborgarplatsen.

– Den här festen kommer att fortsätta ett tag, försäkrar han.

Robin Sundin hade, om någon undrar, all anledning att fira. Det var inte nog med att Hammarby vann SM-guld för andra gången i klubbens historia. Precis som 2010 var det spelaren med nummer 17 på ryggen som avgjorde finalen.

Rankar målet som #1

38 474 åskådare i Friends Arena hade svårt att tro sina ögon när Robin fick bollen på egen planhalva, satte fart och drev bollen i drygt 70 meter. Han avslutade solonumret med att överlista Joel Othén i Sandvikens mål.

– Jag hade kraft kvar, ville utmana och kom i bra fart. Jag kände att jag skulle kliva igenom och de hängde inte med. Det går fan inte göra det bättre. Målet i finalen 2010 var också viktigt, men det här var mycket läckrare. Ja, det väger tyngre, säger Robin Sundin.

Målet betydde 7–4, och endast tio minuter återstod att spela.

Det är lätt och logiskt att peka ut Robin Sundin som den största av alla stora hjältar, men precis som alla andra spelare pratar han om kollektivet Hammarby.

– Visst är det skönt att sätta spiken i kistan, men det spelar ingen roll vem som gör målen. Vi litar på varandra och har gjort det här tillsammans. Det är det som gör segern så himla skönt, säger han.

Med ”tillsammans” inkluderar han även de högröstade Bajen-fansen som bar fram sitt lag.

– Stödet vi får från alla bajare är obeskrivligt värdefullt. När alla ser dem som vår tolfte spelare är vi oslagbara, säger Robin Sundin.

Efter matchen blev han gratulerad av Franco Bergman, bandyns förbundskapten. Det var ett speciellt möte. Robin Sundin är i sitt livs form, men platsade ändå inte i VM-truppen.

– Visst hade det varit kul att vara med. Det känns som en knäpp på näsan. Jag har haft en fantastisk säsong och det här var pricken över i, säger Robin Sundin.