Rio-bor protesterar mot OS-rivningar

”Människors hus, hem och rättigheter måste skyddas”

SPORTBLADET

Rio-bor protesterar mot OS-rivningar

När Brasilien vann både fotbolls-VM 2014 och OS 2016 var glädjen stor över chansen att visa landets nya status som ekonomiskt föregångsland. Men kontroverserna kring arrangemangen växer och 170 000 fattiga människor kan bli vräkta.

– OS eller inte – fattiga människors hus, hem och rättigheter måste skyddas! Man kan inte demolera samhällen hur som helst.

Stadsplaneraren och aktivisten Theresa Williamson står vid infarten till favelan Vila Autódromo i Rios utkant. Williamson är företrädare för organisation Rio On Watch som noggrant övervakar förberedelserna inför de stundande sportevenemangen.

Inne på Vila Autódromos medborgarkontor sitter Altair Guimarães, samhällets talesperson. Efter att för tredje gången ha blivit vräkt från sitt hem flyttade han till Vila Autódromos i hopp om att äntligen få lugn och ro. Favelan, befolkad av arbetarklass som fiskare och småhandlare, har till skillnad från den gängse bilden av favelor aldrig haft problem med droger eller kriminalitet.

– 1994 fick vi juridiskt bindande papper på att invånarna hade laglig rätt att stanna i 99 år. I och med OS ändrades helt plötsligt spelreglerna och nu ska vi alla vräkas, säger han.

Dyrare än New York

Människorättsorganisationer menar att politiker och företagare nu utnyttjar tillfället för att utföra lagvidriga åtgärder. Enligt lagar och tidigare beslut ska favelorna integreras i städerna, i stället för att demoleras som länge var det vanliga. De jordlösa har laglig rätt till marken om ingen ägare träder fram.

– Det senaste decenniet har mycket få vräkningar genomförts i Rio. I och med OS började allt igen, säger Williamson.

I takt med att Brasiliens medelklass växer och stora oljefyndigheter hittats utanför kusten stiger också priserna på mark och bostäder. De senaste åren har bostadspriserna i Rio de Janeiro gått upp med över 150 procent – på vissa ställen uppåt 300 procent.

Staden beräknas nu ha högre hyror än New York och stora delar av medelklassen börjar få svårt att få ekonomin att gå ihop. Många av favelorna har attraktiva centrala lägen och på grund av de nya OS-arenorna höjs även priserna på mark kring favelor i ytterområdena.

– Det handlar om ren spekulation, säger Guimarães under en tur runt i samhället.

– På varje ny ritning hittar de på en ny anledning till varför vi ska bort, men faktum är att ingen arena ens ska byggas här. De vill bara åt marken som plötsligt är värd mycket pengar.

"Mitt hem är mitt liv"

Även de nya säkerhetsarrangemangen får stora konsekvenser för stadens fattiga. Sedan den nyinrättade polisstyrkan UPP intagit favelor som tidigare var i händerna på drogkarteller har bostadspriserna stigit dramatiskt. I favelor som Vidigal och Santa Marta gick priserna upp med 50 procent över en natt och många tvingades flytta.

En man börjar prata med Guimarães på den dammiga bygatan.

– Folk anser att vi i Vila Autódromo ändå är lyckligt lottade för att vi åtminstone blir erbjudna ersättningslägenheter.

Han kör upp en skottkärra med cement till sitt hus, fortsätter att bygga trots de överhängande vräkningshoten.

– Minha casa, minha vida, mitt hem är mitt liv. Ingen har rätt att köra bort mig bara för att jag är fattig.

Tillbaka på kontoret visar Williamson på en karta var i staden vräkningar ska ske och var processerna redan börjat. Guimarães skakar på huvudet.

– Världen måste få se hur det går till i det här landet. 20 år efter militärdiktaturen är vi i dag långt ifrån en demokrati. Olympiska kommittén och Fifa gör inte saken bättre.