”Vi kunde lyssnat mer på de aktiva”

VM-arrangören svarar på åkarnas kritik

Foto: BILDBYRÅN
Sven von Holst har fått dålig publicitet inför VM 2015.
SPORTBLADET

Falun. Åkarna gick samman och vägrade tävla på de nya Falun-banorna.

Nu erkänner VM-organisationen sitt misslyckande. 

– Så klart kunde vi har lyssnat mer på de aktiva, säger Sven von Holst, ordförande i VM organisationen.

Organisationen inför VM i Falun 2015 har haft ett mardrömsdygn. Hela världseliten dömde unisont ut de svåra utförsbackarna från toppen av mördarbacken som så farliga att de vägrade att åka helgens världscuptävlingar.

Efter ett krismöte och flera förändringar av prologbanan och sträckningen av helgens längre lopp blir det tävlingar, men frågetecknen kvarstår inför VM 2015.

På en extrainsatt presskonferens gav en pressad VM-organisation svar på kritiken.

– För oss som VM-arrangörer är det ytterst viktigt att vi kan testa banorna så mycket som möjligt. Vi hade SM för två månader sen där vi fick feedback och gjorde ändringar. Det har varit en solid process men så klart kunde vi har lyssnat mer på de aktiva, säger Sven von Holst, ordförande för VM-organisationen.

Överraskad

Tävlingsledaren Tomas Jons var förvånad över de starka reaktionerna:

– Ja det kan jag ärligt säga, att det skulle bli diskussioner kring masstarten var vi inställda på men jag är överraskad över de starka reaktionerna redan till dagens individuella tävlingar, säger han och erkänner att kritiken är ett nederlag för organisationen.

– Naturligtvis är det ett misslyckande. mest för hela processen vi har haft för att ta fram bra banor.

Vad i den här processen har gått fel, är det ni som inte lyssnat på åkarna eller har åkarna för skilda åsikter för att ni ska kunna göra alla nöjda?

– Jag vill analysera det noggrannare senare. Just nu är vi mitt i arbetet, men min första känsla är att det är en kombination. Vi har följt processen som vi har trott ska ge oss bra banor tillsammans med FIS men när man tittar på det nu kunde vi gjort det på ett annat sätt.

På allvar

De negativa rubrikerna har varit sämsta möjliga PR inför kommande VM.

– Det är så klart att man alltid vill ha positiva rubirker, men nu fick vi inte det. Men det viktigaste är att vi har tagit den här situationen på allvar.

I eftermiddag kommer både dam- och herrtävlingarna avgöras på den förkortade banan, men tävlingschefen Tomas Jons är inte extra nervös för olycksrisken.

– Jag är inte mer nervös än jag alltid är. Jag är alltid oroligt inför tävling att allt ska gå bra, men jag är inte mer nervös den här gången, säger han.