VM-silver till curlingdamerna

Foto: GETTY
SPORTBLADET

De var mästerskapets suveräner, och favoriter i VM-finalen mot Skottland.

Men när Eve Muirhead avgjorde med sista stenen stötte hon bort Sverige från guldet.

– Det känns inte bra alls, sade Sveriges kapten Margaretha Sigfridsson till TT.

Sverige hade vunnit två tidigare matcher under mästerskapet mot Skottland. Utklassningsseger med 11–2 i grundomgången och 7–5-seger i playoff-matchen om en finalplats. Efter en dags vila var det dags för svenskornas andra raka VM-final och chans till revansch för förra årets finalförlust mot Schweiz.

– Jag hade en jättebra känsla. Det kändes tryggt, stabilt och vi var inte så nervösa, sade Margaretha Sigfridsson.

Och det började bra för Sigfridsson, Maria Prytz, Christina Bertrup och Maria Wennerström.

I andra omgången gick de upp i 2–0-ledning. Skotskorna, som förlorade EM-finalen i Sverige i vintras, jobbade sig dock tillbaka in i matchen och efter fyra omgångar hade de tagit över ledningen.

Nya tag mot OS

Svenskorna fick det inte att lossna och inför sista omgången var ställningen 5–5, Skottland hade sista sten och det talade allt mer för en ny svensk VM-finalförlust. Sigfridsson höll dock hoppet uppe om det där efterlängtade guldet.

– Absolut trodde jag på det till sista sten. Men hon (Muirhead) hade ett hyfsat lätt slag. Hon hade behövt göra en rejäl miss.

Sigfridsson pratade om stenen som avgjorde matchen och gav Skottland sitt första VM-guld sedan 2002.

– Det här var väldigt skönt. Det kommer bli fantastiskt att gå in i OS nästa år som världsmästare, sade kaptenen Eve Muirhead i segerintervjun.

– Det ville sig inte riktigt. De var snäppet vassare och vann välförtjänt, sade Margaretha Sigfridsson som nu får ställa om siktet mot nästa års OS i ryska Sotji.

Spela under press

Först ska hennes lag bli uttaget, men efter två raka VM-silver och slutspel i hemma-EM talar det mesta för att de kommer att representera Sverige vid de olympiska spelen.

TT: Vad känner du att ni har tagit med er från de senaste mästerskapen?

– Vi har jättemycket med oss från att ha gått till slutspel och spelat starkt och stabilt. Framför allt har vi lärt oss att spela under press och man blir en erfarenhet rikare för varje gång.

LINUS LINDAHL/TT