Andersson: Det här kan bli en katastrof för Red Bull

Foto: REUTERS
Efter 44 varv var Webber före Vettel och hade order om att köra lugnt för att inte riskera något. Vettel hade order om att inte köra om - men bröt dem och startade ett krig i Red Bull-stallet.
SPORTBLADET

Multi 21 är koden för en icke angreppspakt.

Det var Red Bulls båda förare överens om inför Malaysias GP.

Men inte efter 45 varv.

Nu är det återigen krig hos Red Bull.

2010 kolliderade Red Bulls förare när de jagade varandra i Turkiets GP och när Mark Webber efter den incidenten pekade finger åt Sebastian Vettel stod det klart att de aldrig någonsin skulle fira jul tillsammans. Iskylan har sedan ändrats till någon form av respekt, men under finalen i Brasilien förra året var det dags igen. Webber hade fått order att hjälpa Vettel, men efter loppet anklagade Red Bulls motorsportdirektör Helmut Marko Webber för att göra Ferrari tjänster.

Då bestämde sig Red Bull för att skapa multi 21. En icke angreppspakt.

I Malaysias GP så hade Mark Webber ledningen och överenskommelsen var att den som ledde efter det tredje depåstoppet skulle vinna loppet. Beskedet från stallet kom och Webber sänkte garden och var säker på att han skulle vinna.

Då kom attacken från hans stallkompis, Sebastian Vettel. De båda fajtades ett par varv innan Vettel tog sig förbi. Tysken vann loppet före Webber som var riktigt förbannad och hänvisade flera gånger till att han körde på multi 21.

Grannpojken – en fasad

Vettel fick kritik av teamledningen för att han satte sina egna intressen före stallets och han tvingades be om ursäkt. Han sa att han gjort ett misstag, att han var det svarta fåret och att han hade velat vrida klockan tillbaka. Det går som bekant inte och relationen Webber/Vettel lär aldrig bli den samma.

Hur ska Webber kunna lita på de besked han får av stallet?

När Vettel nästa gång är i ledningen och Webber ligger bakom, kommer han då att attackera?

Resultatet kan mycket väl bli en katastrof för stallet och personligen tror jag att Vettel gör samma sak nästa gång också, och nästa och nästa...

Racerförare är egoister i ett lag. Utan ett stort ego tar du dig inte till F1 och Vettel hade aldrig blivit en trefaldig världsmästare utan det där egot. Han har bara visat att den där bilden av den humoristiska grannpojken som han gärna vill visa upp är en fasad. Bakom ratten är han precis likadan som Michael Schumacher – han vill vinna till varje pris. 

Även om han gjorde fel har han fortfarande fullt stöd av Red Bull, de lär knappast kasta ut en trefaldig mästare.

Lauda kritisk till stallchefen

Hos Mercedes däremot var läget det omvända. Nico Rosberg ville passera Lewis Hamilton, han fick order om att inte göra det och låg kvar. Efter loppet kritiserade Niki Lauda, som numera har en chefspost hos Mercedes, stallchef Ross Brawn för att han delade ordern.

– Vi måste prata med Ross. Tänker han använda sig av politik eller göra som man alltid har gjort hos Mercedes, låta förarna göra upp på banan? sa Lauda till RTL.

Red Bull däremot väljer multi 21 – en icke angreppspakt. Den fungerade inte 1939 och uppenbarligen inte 2013 heller.