Han ska knäcka ryssen

Nye förbundskapten Jonas Claesson ska ta upp oss på bandytronen igen: ”Hela Sverige vill ha revansch”

Foto: BILDBYRÅN
Legend tar över Jonas Claesson vill ta tillbaka taktpinnen.”Det finns ingen i svensk bandy som vill stå och titta på när ryssarna kör”, säger han.
SPORTBLADET

I går presenterades de blågula bandyherrarnas nye förbundskapten. ­Legendaren Jonas Claesson, 42, tar över posten från Franco Bergman.

– Jag vill få tillbaka liret och taktpinnen i spelet, säger han.

Franco Bergman gick skilda vägar med bandy­förbundet efter fyra år vid rodret. Efter silvret i hemma-VM i Vänersborg stod det klart att hans kontrakt inte skulle förlängas. Nu är ersättaren på plats – och det blir en av svensk bandys ­allra största. Jonas Claesson, med tre VM-guld på meritlistan, kommer i framtiden att patrullera längs isen när det vankas landskamp. Legendaren har på senare år jobbat som ­expertkommentator för Radiosporten och inom skogsindustrin. Bandyn har han dock aldrig släppt taget om.

Levde ett annat liv

– Jag har inte missat många matcher vare sig från Sverige eller från Ryssland. Och det har varit av egenintresse, för jag tycker det är så jävla kul, säger han till Sportbladet.

När frågan dök upp ­behövde han ändå ta sig en funderare.

– Jag levde ett helt annat liv just då, men redan efter två dagar bestämde jag mig. Jag är ju uppväxt med idrott till frukost, lunch och middag och så är det fortfarande, bara att det byter skepnad lite då och då, säger Claesson.

”Jävligt sugen”

Den sjufaldige skyttekungen dundrade in 82 mål på 144 landskamper under sin spelarkarriär, vann skytteligan i VM fyra gånger och är invald i bandyns Hall of Fame. Med andra ord: det finns gott om kött på Jonas Claessons ben. Men hjälp kommer han att behöva, och snart påbörjas arbetet med att sätta ihop ett lag och en ledarstab.

– Man är rätt jävla sugen på att sätta i gång. Samtidigt är vi inne i en tidsperiod där många av de som varit ­aktiva i klubblag är ganska trötta på bandyn och vill tänka på annat de närmaste veckorna.

Letar assistans

Någon som Claesson gärna drar vapen med är förre guldkollegan från 1997: ­Jonas Holgersson, som i dagarna förlängde sitt ­tränarkontrakt med Gais.

– Det finns många heta namn, men det bör väl vara någon som står på isen sju dagar i veckan och Jonas kan mycket väl vara rätt person. Men han skrev ju på nytt med Gais, så vi får se var vi landar, säger Claesson angående en eventuell ”Jonas-duo”.

Det blir inga större spelmässiga förändringar från ”Franco Bergman-eran”. Claesson menar på att i princip hela den svenska bandyeliten har en delad syn på hur bandy ska spelas.

– Och det vore lite dumt av mig att komma med en massa nya grejer som ingen vill ha, säger han.

Så vad blir målsättningen?

– Att få tillbaka liret och taktpinnen i spelet. Får vi det, och samtidigt puttar in en jäkla stor portion motivation i laget, så kommer resultaten. Just nu är vi i ett läge där ryssarna ligger ­steget före oss, säger Claesson.

Ni vill återta tronen?

– Absolut. Det finns ingen i svensk bandy som vill stå och titta på när ryssarna kör, vi vill ju också vara med och leka. Hela Sverige är revanschsuget, det vore konstigt annars. Sen måste man hantera det på rätt sätt, för nu är det nya förutsättningar. VM spelas i ryska Irkutsk och förmodligen i 35 minusgrader, inte inomhus i värmen som var fallet i Vänersborg tidigare i år.

FAKTA

Jonas Claesson

Ålder: 42

Klubbar som spelare: Sävsjö BK, Vetlanda BK, Hammarby IF

Klubbar som ledare: Vetlanda BK, HK Kuzbass (Ryssland)

Landskamper: 144 (82 mål)

Meriter:

VM-guld: 3 st (1993, 1995, 1997)

VM-silver: 1 st (1991)

VM-brons: 1 st (1999)

SM-guld: 2 st (Vetlanda 1991, 1992)