0–0 är glömt – 2–2 en dröm

Sportbladet levererade glädjebeskedet till Erik Hamrén: ”Är det sant?”

2–2
SPORTBLADET

Erik Hamrén var ­precis på väg att lämna spelarhotellet i Zilina när Sportbladet gav honom slutresultatet: 2–2 mellan Irland och Österrike.

– Härligt! Det kan bli en liten cigarr i natt, säger förbundskaptenen.

0–0

0–0 mot Slovakien på en usel plan och i svinkallt väder var ingen ­rolig tillställning.

– Det var svårt att få till något spel. Vi har fler ­lirare än krigare i laget. Det blev ingen bra fotboll, säger ­Erik Hamrén.

”Otroligt öppet”

Han promenerade de 200 meterna från Pod Dubomstadion till spelarhotellet, hämtade väskan på rummet när hela landslagstruppen omgående skulle åka vidare till Wien.

När Hamrén klev ur hissen tog VM-kvalmatchen i Dublin slut.

Irland-Österrike 2–2, meddelade Sportbladet.

– Är det sant?! Det var bra för oss. Härligt! jublar Hamrén.

Vad betyder det för fortsättningen?

– Att det är otroligt öppet och spännande. Realistiskt, att vi är tre lag som kämpar om andraplatsen.

Det blir en avgörande match i Wien?

– Det blir avgörande matcher hela vägen, tror jag. Ända till sista omgången.

Är det ett nytt svenskt landslag som vi fått se i de två senaste matcherna, som betonar defensiven i stället för den öppna fotbollen från tidigare?

– Jag hoppas att vi ska kunna vara lika bra defensivt som i de här matcherna, men jag vill att vi ska fortsätta vårt anfallsspel som vi haft en längre tid.

– Det är lättare att dansa med någon som är bra på att dansa. Möter vi bra motståndare får vi det jobbigare bakåt, men vi får också fler chanser framåt.

Men det blir det defensivt betonade Sverige borta mot Österrike i juni?

– Vi får se hur vår situation är då. Våren blir viktig för spelarna, vilka jag får tillgång till. Form och skador påverkar matchbilden. Jag vill spela offensivt, men nu har vi visat i två matcher, när det gått tyngre framåt, att vi inte släpper in skitmål bakåt.

Behöver du inte spela med två anfallare för att få fast bollen bättre, för att få till ett anfallsspel?

– Det beror på motstånd. Jag vill inte hamna i diskussionen om vi ska spela med en eller två forwards. Det handlar mer om hur vi ska uppträder än siffror. När det som nu mot Slovakien är svårt att få till spel genom mittfältet är det viktigt att få fast bollen däruppe då kanske vi skulle haft en brunkare där uppe, men det har vi inte.

När tänder du cigarren?

– Jag kommer nog bara lukta på den, säger Erik Hamrén.

BANK: Så stora chanser har lagen

Närmare VM.

TYSKLAND: Jogi Löw vräker på med sina småknattar, och så länge som de gör tre–fyra mål per match kommer ingen att fånga dem. 4–4-smällen? Äh, mirakler kallas så eftersom de sker så förtvivlat sällan. Tyskland vinner gruppen.

Förstaplatsen: 95 procent.

Andraplatsen: 5 procent.

IRLAND: Massiv magsmäll på stopptid igår, som förvandlade en bra chans till en tung uppförsbacke. Plågas av skador, inre slitningar och ett alldeles för svagt hemmaspel. Avslutar med bortamatcher i Tyskland och Österrike, får det oerhört tufft.

Förstaplatsen: 1 procent.

Andraplatsen: 15 procent.

ÖSTERRIKE: Unga Österrike haft lite otur i poängtappsmatcherna mot Tyskland och Kazakstan, men får dubbla finalmatcher på hemmaplan i sommar: ­både Sverige och Irland ska till Wien och klara sig hela genom elden. Österrikes problem är inte kapaciteten, utan att de straffas för sina misstag.

Förstaplatsen: 1 procent.

Andraplatsen: 35 procent.

SVERIGE: Tog ett balansmässigt steg tillbaka mot Irland, och letar fortfarande efter både stabilitet och spelmodell. Grundkvalitén finns, liksom den här ­gruppens störste anfallsstjärna. Har två av tre nyckelmatcher (Österrike, ­Irland) på bortaplan.

Förstaplatsen: 3 procent.

Andraplatsen: 45 procent.

ARTIKELN HANDLAR OM