Spanien rasar mot beslutet

Uefa ändrar sig – Zlatan spelklar i första mötet med Barça: Får olika behandling

1 av 5 | Foto: EPA SPORT
SPORTBLADET

Uefa gick på PSG:s linje och gav Zlatan Ibrahimovic grönt ljus till första mötet med Barcelona.

Men i Spanien väcker beslutet frågetecken och upprörda känslor.

”Barça har inte fått samma behandling av Uefa­ i liknande situationer” skriver tidningen Sport.

SPelar mot Barça Zlatan visades ut i åttondelsfinalen mot Valencia efter en stämpling. Han dömdes först till två matchers avstängning, men i går sänkte Uefas appeal body hans straff.

I går eftermiddag kom det något överraskande beslutet att Uefas appeal body, dess nämnd för överklagade disciplinbeslut, gått på PSG:s linje i fallet Zlatan Ibrahimovic och sänkte svenskens straff.

Det var i den första åttondelsfinalen i Champions League borta mot Valencia som Ibrahimovic i slutminuterna visades ut för att ha stämplat Andrés Guardado och fick två matchers avstängning.

Jublades i Paris

Men Paris Saint-Germains delegation hävdade ett misstag i domarens officiella matchrapport, där det stod att bollen inte var i spel då stämplingen ­inträffade, vilket normalt leder till hårdare bestraffning.

Uefas nämnd gick på fransmännens linje och halverade Zlatan Ibrahimovics straff till en matchs avstängning, vilket innebär att svensken får spela även det första kvarts­finalmötet med Barcelona på ­hemmaplan den 2 april.

I Paris jublades det ordentligt åt beskedet i går, men på andra sidan Pyreneerna var tonläget desto mer besviket.

Efterlängtad match

På Twitter gick flera spanska journalister ut och menade att Uefa fegar inför PSG på grund av den franska klubbens ekonomiska muskler. Tidningen Sport, med bas i Barcelona, lyfte i går fram flera exempel från de senaste säsongerna där det katalanska laget överklagat liknande beslut hos Uefa utan resultat.

”Uefas beslut att gå PSG tillmötes och sänka Ibrahimovics straff är kontroversiellt om man ser till tidigare tillfällen då Barça gjort samma överklaganden till Uefas utan resultat” skriver tidningen och pekar särskilt på ett fall från gruppspelet i höstas då Sergio Busquets visats ut mot Benfica med två matchers avstängning som följd och då Uefa inte ändrat sig trots att Barcelona, precis som PSG, i efterhand kunnat visa att bollen fortfarande var i spel.

Dubbelmötet PSG–Barcelona är redan en av de mest efterlängtade i modern fransk klubblagshistoria.

Med Zlatan Ibrahimovics straff sänkt har matchen nu också fått sin första kontrovers precis en vecka före avspark.

FAKTA

Turerna kring Zlatans avstängning

12 februari – Zlatan Ibrahimovic blir utvisad efter att ha stämplat Valencias Andrés Guardado i slutminuterna av matchen. PSG vinner med 2–1 men får spela returen utan Ibrahimovic, ett straff som Uefa förlänger till två matcher.

6 mars – Inför en exalterad hemmapublik och Zlatan Ibrahimovic på läktaren klarar PSG 1–1 hemma mot Valencia och är klara för kvartsfinal i Champions League, klubbens största bedrift på tjugo år. Sportchefen Leonardo förklarar att man överklagar Zlatans straff hos Uefa.

26 mars – PSG lyckas, genom att hänvisa till att bollen var i spel vid Ibrahimovics stämpling av Valencias Guardado, övertyga Uefa om att svenskens straff är för hårt och får det sänkt till en matchs avstängning. Zlatan Ibrahimovic är därmed spelklar för de båda mötena med hand gamla klubb Barcelona i Champions League.

2 april – PSG tar emot Barcelona på Parc des princes i den första av två kvartsfinaler.

10 april – Camp Nou i Barcelona öppnar dörrarna för det andra och avgörande mötet i Champions Leagues kvartsfinal mellan Barcelona och ­Paris Saint-Germain.