Aftonbladet
Dagens namn: Elise, Lisa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet

Wallberg: Därför har jag en rondpojke

Boxningsstjärnan skriver själv i Sportbladet

Frida Wallberg vill bryta mot boxningens sexistiska tradition av lättklädda rondflickor. När världsmästarinnan på fredag ska försvara sina två mästarbälten kommer ronderna istället påannonseras av kostymklädde Nils Wiklund, 26.

Nu skriver den svenska stjärnan en krönika i Sportbladet om sin upplevelse av en mansdominerad idrottsvärld.

Att vara en tjej/kvinna i en mansdominerad värld är många gånger ingen dans på rosor.

Med det vill jag inte säga att det är synd om mig på något sätt, utan bara förtydliga att det ofta är tufft.

Det har varit många gånger jag suttit på träningar och hört ”vad fan gör en tjej i ringen”, eller ”tur att hon är snygg, annars är det inget intressant att se henne ändå”.

Sånt snack har bara gjort mig starkare. Jag känner verkligen att jag är duktig och vill bevisa för mig själv att

inget ska knäcka mig.

Sedan är det ju så att det nästan bara är killar som är ens chef, och det har många gånger blivit så att de kanske blir kära eller så. Det har varit lite jobbigt ibland att de kanske förväntar sig något, och så inte är fallet. Sedan har det hänt att tränare kör med en och på något sätt vill pressa och stressa en, för att känna ett övertag på ett jobbigt sätt.

Något slags maktbevisande.

Det blir lätt jag mot dom, men med det vill jag abolut

inte säga att det alltid varit så.

 

Den sista jobbiga erfarenheten är när man sparrar mot killar – och det här händer än i dag – och de känner att man pressar dem lite, får in tunga slag. Då blir det lite dålig stämning, och så vill de ge igen. Det kan vara märkbart värre än om det skulle hända två killar emellan.

En-tjej-kan-inte-vara-bättre-än-en-kille-syndromet.

I en mansdominerad värld blir reglerna efter killars tänk. Då gäller det att vara lite hårdhudad.

 

Anledningen till att jag valt en rondkille är att jag känner att lättklädda personer och sexfixering inte har något med sporten att göra. Jag vill inte vara med och stödja det, det känns bara löjligt. Därför har jag bestämt att bryta traditionen, och med det menar jag inte att det absolut måste vara en rondkille – jag vill endast ta bort det lättklädda.

I min match valde jag James Bond-stuket. Men det kunde lika gärna vara något sportigt på en tjej, eller en fin klänning.

Vi ska ha mer fokus på det idrottsutövare gör, och inte det där andra larvet som underhåller ett förlegat sextänk. Dags att bryta med det och tänka nytt.

Det här är mitt sätt, helt enkelt

När jag ser lättklädda kvinnor i samband med idrottsevenemang, där aktiva män eller killar anspelar på sex, så känns det som att någon säger:  ”Gör så här och visa upp dig, det gillar vi, för du kan inget annat”...och det vill jag inte ta del av! Stenåldern!

Att sedan behöva ta alla negativa reaktioner via mejl – ”det har alltid varit så, vem tror du att du är”, eller ”om jag ser dig på gatan så lovar jag att märka dig” – det gör lite ont.  Det visar hur vissa trycker ner kvinnor och försöker tysta dem med hot.

Det kan kännas obehagligt, men det är inget som jag tänker vika mig för. Jag kommer fortsätta att göra det jag gör, och tycka som jag tycker.

Frida Wallberg
SENASTE NYTT

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

SPORTKRÖNIKÖRER
Om Aftonbladet