Shoppingfönstret har öppnats

Sportbladet listar de 10 hetaste spelarna

Foto: AP
SPORTBLADET

I dag öppnar transferfönstret officiellt i de största ligorna. Nu väntar två månaders shopping för klubbar som behöver förstärka.

Ett par storvärvningar har redan presenterats men många stora namn kommer att fortsätta att omgärdas av rykten under de kommande två månaderna.

Sportbladets Kristopher Karlsson listar här de tio hetaste namnen som fortfarande kan lämna sina klubbar i sommar.

1 Cristiano Ronaldo, 28, Real Madrid

Ryktat intresse från bland andra: Manchester United, PSG och AS Monaco.

Han blev världens dyraste spelare när han lämnade Manchester United för Real Madrid 2009 till en prislapp av 80 miljoner pund. Ryktena om ännu en flytt satte igång redan i september i fjol när portugisen slog fast att han "är ledsen". Den spanska huvudstadsklubben har sedan dess fått jobba hårt med att slå fast att superstjärnan inte ska någonstans och president Florentino Pérez har kontinuerligt hyllat stjärnan och ställde upp till omval med vallöftet om förlänga Ronaldos kontrakt, som går ut om två år.

Efter det har rykten om portugisens missnöje fortsatt att sippra ut och uppgifter i Spanien gör gällande att målkungen blivit upprörd över att ha använts som en spelbricka i Pérez valkampanj. För två veckor sedan kände sig Ronaldo manad att gå ut på både Twitter och Facebook och dementera att han förlängt med klubben. "Alla nyheter om en förlängning med Real Madrid är falska", skrev han på båda plattformar.

Vidare har det påståtts att Ronaldo är inställd att spela ut sitt kontrakt och lämna klubben som bosman 2015. På det sättet kan han inkassera en gigantisk signon-bonus vid klubbyte.

Vad som stämmer eller inte är förstås svårt att veta men faktum är att Real Madrid ännu inte förlängt med Ronaldo.

Det har ryktats om nya världsrekordbud på portugisen från Manchester United, PSG och AS Monaco, och världsrekordlöner väl på plats, främst i de två sistnämnda klubbarna.

Men vid vad som i detta fall vore en gigantisk affär är det många detaljer som ska lösas och i dagsläget tyder det mesta på att han spelar med Real Madrid nästa säsong – oavsett förlängning.

2 Gareth Bale, 23, Tottenham

Ryktat intresse från bland andra: Real Madrid, Manchester United och PSG.

Han lade en fantastisk säsong till handlingarna när han i sista omgången mot Sunderland avslutade med ett drömmål. Men trots 1-0-seger gick Tottenham miste om en Champions League-plats efter att Arsenal samtidigt 1-0-besegrat Newcastle. 

Och det är just detta som är kärnfrågan i fallet Bale. Hur länge kan han, efter att ha vunnit spelarförbundets pris för årets unga spelare OCH årets spelare, spela i en klubb som inte deltar i Champions League-spel?

Han har kontrakt med Tottenham till 2016 men i England och ute i Europa finns stort intresse för stjärnskottet. Precis som i fallet Ronaldo har det spekulerats i nya världsrekordbud – då främst från franska PSG och Real Madrid.

Den sistnämnda klubben har under våren och sommaren talat sig varm om walesaren och i spansk press figurerar han ofta på förstsidorna med nya rykten om flytten som tycks oundviklig om man ska tro de spanska journalisterna.

Men Tottenham vill behålla sin guldklimp i nästa säsongs kamp om Champions League-platsen och ordförande Daniel Levy är en stenhård förhandlare. Bale har dessutom ett bra förhållande med tränare Villas-Boas – så pass bra att de tillsammans placerats i en flytt till franska PSG innan Laurent Blanc presenterades.

Bale kommer förmodligen att spela i Real Madrid förr eller senare men frågan är om det blir till nästa säsong.

3 Edinson Cavani, 26, Napoli

Ryktat intresse från bland andra: Real Madrid, Manchester City, Chelsea och PSG.

Han har varit ryktenas man sedan han redan under sin första säsong i Napoli 2010/11 gjorde 26 ligamål. Och efter att ha följt upp det med 23 stycken den andra säsongen och nu 29 stycken under den gångna säsongen (vilket innebar skytteligatiteln) har han övertygat en drös storklubbar om att han är värd stora pengar. Så pass stora att hans utköpsklausul på cirka 550 miljoner kan aktiveras av intressenter denna sommar. Och att han lämnar Napoli förefaller mer och mer självklart.

Detta är även en sommar då de absoluta storklubbarna behöver fylla på med anfallare av världsklass. Bland dem finns Real Madrid, Manchester City och Chelsea.

Manchester City har redan skeppat iväg Carlos Tevez och Mourinho uppges vilja ersätta Fernando Torres. I den spanska huvudstaden ser det ut som att man ger upp Gonzalo Higuaín.

Napolis president Aurelio De Laurentiis är väl medveten om att Cavani är enormt eftertraktad och har glatt hänvisat till den stora utköpsklausulen, som en eller flera av intressenterna förmodligen kommer att behöva aktivera. Cavani själv har tidigare talat sig varm om Real Madrid i synnerhet.

4 Robert Lewandowski, 24, Borussia Dortmund

Intresse från bland andra: Bayern München, Real Madrid, Barcelona, Manchester City och Chelsea.

Real Madrid var storfavoriter i semifinalen av Champions League mot Borussia Dortmund. Det struntade tyskarnas polske anfallare Robert Lewandowski i och slog in samtliga fyra mål i 4-1-segern på hemmaplan.

Där och då lanserade han sig själv som en av Europas allra bästa anfallare (som om det inte räckte med 24 mål i Bundesliga) och Lewandowski, som endast har ett år kvar på kontraktet, dök upp på förstasidor runt om i Europa med flyttrykten.

Redan innan dess florerade dock rykten om att spelaren redan har en överenskommelse med Bayern München. Succétränaren Jupp Heynckes gick till och med så långt att han berättade för en samlad presskår att polacken "inte behöver vänta särskilt länge" innan han spelar i Bayern.

Dortmund har dock hela tiden stått på sig och svängt mellan att tvinga kvar spelaren och försöka sälja honom nu – medan de kan.

Behåller Dortmund Lewandowski kontraktet ut lämnar han förmodligen för Bayern till nästa sommar och därför ryktas nu klubben göra allt för att få till en försäljning utomlands med Manchester United som favorit bland utlandsintressenterna. Sommarens prislapp har ryktats ligga runt 250 miljoner kronor.

5 Luis Suarez, 26, Liverpool

Ryktat intresse från bland andra: Real Madrid, Bayern München och Manchester City

Den uruguayske målspottaren fick avsluta säsongen med att sitta på läktaren de fyra sista matcherna. Detta efter att ha skapat nya skandalrubriker när han bet Chelseas Branislav Ivanovic och stängdes av tio matcher – en avstängning som följer med honom till starten av nästa säsong.

Bettet bidrog till nya transferspekulationer och anfallarens förhållande med den engelska press är allt annat än en kärlekshistoria. Det är bland annat detta som talar för en utlandsflytt för Suarez (i kombination med uteblivet spel i Europa). Under landslagsuppdrag hemma i Sydamerika med Uruguay har han beklagat sig över hur han behandlas i England – samtidigt som han talar sig varm om Real Madrid. Men när engelsk press snappar upp sådana uttalanden hårdvinklar man gärna vilket vidare lär bidra till Suarez ilska mot pressen. Samtidigt börjar Liverpool-supportrar att tröttna på anfallaren – som man tidigare stöttat under kontroverser.

En Suarez-flytt har även varit väl omskriven i Madrid-pressen och klubbpresidenten Florentino Pérez har sett till att hylla anfallaren.

Precis som i fallet Cavani är han en anfallare av hög klass i ett sommarfönster där stora klubbar söker just sådana men uruguayaren har ett långt kontrakt (2018) med Liverpool.

Under våren ryktades det om att Suarez har en utköpsklausul på 400 miljoner kronor i kontraktet men enligt Liverpool-insatta tidningen Liverpool Echo finns ingen sådan och klubben kommer att stå på sig vad gäller prislappen om man ska sälja. Det kan kosta intresserade köpare så mycket som 500 miljoner kronor att köpa loss målspottaren.

6 Wayne Rooney, 27, Manchester United

Ryktat intresse från bland andra: PSG, Chelsea, Arsenal, Real Madrid och Barcelona

I morgon träffar han nye managern David Moyes i ett möte för att diskutera framtiden och mycket kan hända denna vecka vad gäller anfallaren. För ryktena kring en flytt har varit ihärdiga. Redan under säsongen satte karusellen igång – då med PSG som huvudintressent.

Redan i oktober 2010 lämnade Rooney in en transferbegäran och var likt Carlos Tevez nära att lämna Old Trafford för lokalrivalen Manchester City.

När nu Sir Alex Ferguson gått i pension och David Moyes tagit över finns det möjlighet för en nystart i klubben för Rooney men med Robin Van Persie som ny gunstling bland fansen och Robert Lewandowski ryktad in kan han välja att testa lyckan på annat håll.

Under de senaste åren har det ryktats om intresse från de spanska storklubbarna och denna sommar lanserade Arsenals vd Ivan Gazidis anfallaren som en hypotetisk värvning när man går till marknaden med stor budget. Chelseas nygamle manager José Mourinho har tidigare hyllat spelaren och PSG:s försvarsjätte Thiago Silva har uttalat sig om att han gärna ser Rooney i den franska huvudstaden.

Hans höga lön och ålder är något som talar emot en flytt denna sommar då en övergångssumma över 300 miljoner kronor också lär behöva betalas.

7 Zlatan Ibrahimovic, 31, PSG

Ryktat intresse från bland andra: Napoli, Juventus, Chelsea.

Att Carlo Ancelotti lämnade den storsatsande franska klubben var inget som fick Zlatan Ibrahimovic att hoppa av lycka. Mitt i ryktesstormen kring Ancelotti sade Zlatan:

– Om ni frågar mig om min framtid nästa år om Carlo inte är kvar så vet jag faktiskt inte.

Ancelottis ersättare, Laurent Blanc, är förmodligen inte ett namn som smäller särskilt högt hos svensken men Mino Raiola har hyllat Blanc, slagit fast att Zlatan är lycklig i Paris och kommer att stanna i klubben.

Ett sådant uttalande från agenten brukar förstås inte betyda mycket alls men i dagsläget finns faktiskt inte mycket som talar för en Zlatan-flytt.

Flyttrykten kring svensken är nästintill obefintliga efter att Juventus intresse svalnade och man värvade Carlos Tevez. Engelska tabloiden The Sun är den enda engelska tidningen som kopplat svensken till en Premier League-flytt när man för en månad sedan körde den något väntade silly-historien om att José Mourinho vill ha spelaren han tränade i Inter.

Tidigare under våren rapporterade italiensk press om ett intresse från Napoli som ersättare till Edinson Cavani – detta också ett rykte som svalnat.

Zlatans höga ålder och skyhöga lön i PSG gör det svårt för svensken att få till en flytt – även om han skulle vilja. Han skulle med all säkerhet behöva sänka sin lön, förmodligen rejält, och det är det inte många fotbollsspelare som gillar att göra.

8 Gonzalo Higuaín, 25, Real Madrid

Ryktat intresse från bland andra: Arsenal.

Han startade endast 19 ligamatcher under säsongen och efter sju år i den spanska huvudstaden ser nu Gonzalo Higuaín ut att ha gjort sitt i klubben. Han har ihärdigt placerats i Arsenal till supportrarnas stora glädje.

Enligt både spansk och engelsk press är spelare och Arsenal överens om en flytt och det återstår för Arsenal att komma överens med Real Madrid om en övergångssumma.

Här lär Real Madrid kräva 250 miljoner kronor – vilket i så fall skulle innebära ett nytt transferrekord för Arsenal som betalade 150 miljoner kronor för Andrei Arshavin 2009.

Affären ser onekligen ut att bli av men Arsenal får passa sig med att dra ut på affären. Som vi varit inne på tidigare är detta ett transferfönster där de absoluta storklubbarna jagar världsklassanfallare och skulle planer gå i kras i dessa klubbar är Higuaín en spelare som kan vara intressant att plocka in som andraval. Väntar Arsenal för länge kan andra klubbar ge sig in i jakten och locka både Real Madrid och Higuaín själv med större pengar.

9 David Villa, 31, Barcelona

Ryktat intresse från bland andra: Tottenham.

Efter en godkänd inledande säsong i Barcelona 2010/11 har David Villa kommit att spela en betydligt mindre roll hos den katalanska jätten de senaste två säsongerna.

Kontraktet går ut nästa sommar och här finns möjlighet för Barcelona att tjäna tillbaka en del av de pengar man spenderade när man köpte honom från Valencia. Tidigare under våren nämndes Arsenal som intressent men de ryktena har helt ersatts av Higuaín. I stället är lokalrivalen Tottenham favorit att knyta till sig Villa. Spanjoren nämns som en av de två anfallare klubben planerar att värva i sommar efter att ha insett att Emmanuel Adebayor och Jermain Defoe inte räcker. Och med ett år kvar på kontraktet är det inga stora summor som nämns vad gäller eventuell transfersumma för 31-åringen.

Men trots att Barcelona uppges begära blyga 122 miljoner kronor vill ordförande Daniel Levy pruta ner priset ytterligare då man kommer att få ta över en hög lön. Villa kan bli en av Tottenhams två värvningar men samtidigt uppges man även vara intresserade av Valencias Roberto Soldado, 28, och Internazionals Leandro Damião, 23.

10 Thiago Alcantara, 22, Barcelona

Ryktat intresse från bland andra: Manchester United, Manchester City, Real Madrid, Chelsea och Bayern München.

Tillsammans med det spanska U21-landslaget gjorde Thiago Alcantara succé vid EM i Israel. I dagsläget grämer sig därför klubblaget Barcelona över den utköpsklausul i kontraktet som gör det möjligt för att klubbar att köpa loss Thiago. Till en början uppgavs det att klausulen låg vid 158 miljoner kronor men katalansk press har den senaste tiden slagit fast att den är närmare 200 miljoner kronor.

I vilket fall som helst uppges Thiago i engelsk press redan vara överens med Manchester United om ett kontrakt som skulle trippla hans årslön.

Även spansk press är hyfsat säkra på att Thiago lämnar Barcelona men där slår man fast att finns en rad klubbar, förutom Manchester United, som lurpassar.