Nick Skelton blev historisk i Grand Slam

Kammade hem miljonbelopp i premiären

SPORTBLADET

Fenomenet Nick Skelton, 55, blev den förste att ta en seger i hoppsportens egen Grand Slam med historiskt feta prischeckar.

Britten kammade hem 2,8 miljoner kronor i premiären, Aachen Grand Prix.

Vinner han även de två återstående tävlingarna väntar en bonus på 8,5 miljoner kronor, utöver prispengarna.

Nick Skelton red sin OS-häst Big Star och var klart snabbare än schweiziska Jannika Sprunger, 26, i omhoppningen. Söndagens seger inför 40 000 åskådare var brittens fjärde i klassikern Aachen Grand Prix.

Sin ålder kommenterade han så här:

– Första gången jag vann här var Jannika inte ens född, och ja, jag är gammal men också erfaren.

Sin tredje seger i tyska Aachen tog Skelton 1988. Sedan dess har han brutit en nackkota på två ställen och avråtts från att rida mer, bytt ut en höftled och kommit igen på en mirakulöst sätt.

”Big Star är i fin form”

I EM 2011 tog han brons på hästen Carlo och i OS i London var han med och bärgade ett lagguld i sadeln på Big Star. 

– Big Star är i fin form, pigg och busig, men jag vet inte än om han ska gå resten av Rolex Grand Slam, säger Skelton.

Förutom Aachen ingår Spruce Meadow i Calgary, Kanada, i september och Geneves inomhustävlingar i december i grand slam-turneringen.

Turneringen sponsras av klockföretaget Rolex, som i vintras manövrerades ut av konkurrenten Longines som sponsor till världscupen i hoppning.

Av de svenska toppryttarna var bara Henrik von Eckermann på plats i Aachen. Han kvalade inte till söndagens avslutande grand prix.

Rolf-Göran Bengtsson och Jens Fredricson tävlade i Monaco i Global Champions Tour, en annan penningstinn tävling, men utan framgång.