En vecka för mästare

1 av 11
SPORTBLADET

Vissa sporter syns bara var fjärde år då det eventuellt blir en svensk OS-medalj.

Men för andra är det ännu värre. SM-veckan är full av idrotter som många inte ens vet om att de existerar.

Sportbladet for runt i Halmstad under en dag för en närmare granskning av roller derby, beachvatten- polo, beachhandboll, militär femkamp och streetbasket.

10.00 Halmstad Arena, ishallen – roller derby

Match: Göteborg Roller Derby–Luleå Slaughters Daughters: 212–115 (gruppspelsmatch).

Tio tjejer, hälften i orange, hälften i grönt, åker tätt ihop i en liten oval mitt på golvet. Rullskridskor på fötterna och rejält med knä- och armbågsskydd. Det första som händer är att tre av dem drattar på ändan, och plötsligt är en ansiktsmålad tjej klädd i grönt ensam i täten, tätt följd av resten av sitt gäng. Julia Boberg, 31, har fixat poäng åt sitt Göteborg Roller Derby.

– Jag ramlade in i den här sporten av en slump. Jag såg en film om det för tre år sedan och blev förälskad direkt, säger hon.

Roller derby kommer från USA, men växer sig allt starkare också i Sverige. I Sverige finns det 17 föreningar plus ett landslag som slutade sexa i sportens första VM för två år sedan. Målsättningen är att bli en OS-sport.

Lagen får poäng genom att ledaren, jammern, tar sig förbi motståndarna. De ska genom tacklingar och trängningar stoppa henne. Och samtidigt se till att deras egen jammer går förbi motståndarna.

Tacklingar är fullt tillåtet, och det smäller bra i golvet när tjejerna faller.

– Det är en tuff sport, men det är därför vi har skydd. Man får inte använda sig av armarna eller händerna, då blir man utvisad, förklarar Julia.

Fakta

Matchlängd: 60 minuter, uppdelade i två perioder.

Publik: 150 personer på läktarna. Hälften på golvet runt ovalen, sittandes på platser märkta ”suicide seats”.

Lätthet att förstå för utomstående:

Tio åkare åker runt i snabba varv, innanför står fem domare och skriker på engelska och flåsblåser i sina visselpipor. Ena sekunden hamnar fyra spelare på utvisningsbänken, i nästa ögonblick får en annan åkare ta ett yttervarv utan att röra någon motståndare. Och samtidigt rasslar det till i en ojämn takt på poängtavlan. Det här tar tid att förstå…

Foto: Roger Lundsten
Är någon nära att bli dränkt blir det oftast frikast i beachvattenpolo...

11.15 Nissan – beachvattenpolo

Match: Polisen 2–Göteborg: 14–6 (match om sjunde plats).

Vattentemperaturen i Nissan har stigit från morgonens 16,3 till 17,6 grader, men spelarna huttrar ändå i den halländska floden.

En 15 meter lång och flytande plan är uppbyggd, med ett mål på vardera sidan. Och det är målet som Hasse Öberg, 49, har siktat in sig på. Han trycker ner sin markerande göteborgare under ytan och kan sen simma sig helt fri och enkelt kasta in bollen förbi en chanslös målvakt.

– Man sväljer en hel del vatten under en match, och det är fruktansvärt jobbigt. Spelarna hänger och klänger på varandra, säger veteranen.

– Men det gäller att inte sjunka, för då får man inget frikast, säger Öberg.

Han har spelat vattenpolo sedan 1980-talet, men har fått en nystart genom beachvattenpolon. Sporten har sitt ursprung i Sydeuropa och Brasilien, men växer sig allt starkare i Sverige. I fjol var den med på test under SM.

– Det här är mycket mer publikvänligt än vanlig vattenpolo. Det går snabbare och blir fler mål. Men strömmen i vattnet är riktigt jobbig, säger han.

Fakta

Matchlängd: 2x10 minuter.

Publik: Fullsatt sittplatsläktare utefter Nissans strand, plus ytterligare ett hundratal åskådare i gräset bredvid.

Lätthet att förstå för utomstående:    

Tre mot tre plus en målvakt i varje lag. Skjut bollen i mål. Det lag som gör flest mål vinner. Är någon nära att bli dränkt blir det oftast frikast. Hur lätt som helst.

Foto: Roger Lundsten
Beach-handboll

12.45 Tylösand – beachhandboll

Match: OV Helsingborg–HK Aranäs: 2–0 (15–2, 7–6) (gruppspel).

Strandälskarna tränger ihop sig mer än vanligt på Tylösand. Mitt på den berömda stranden är det nämligen uppbyggt en handbollsplan. Hög musik, och massor av strandmänniskor som tar en paus för att se lite beachhandboll. OV Helsingborg kör över Aranäs i den första halvleken och vinner med 15–2. En smakstart på turneringen för laget som nästa vecka ska representera Sverige i EM.

Men den andra halvleken blir jämnare, och Aranäs går snabbt upp till en 6–1-ledning. Tack vare två snurrskott kommer Helsingborg ikapp och förbi, men EM- formen var visst inte så bra ändå.

– Vi har svårt att få ihop ett lag. Så det går nog inte alls bra, säger Katja Cedergren, 30 och ler lite uppgivet.

Hon slutade spela handboll inför förra säsongen och blev i stället mamma för tre månader sen. Men SM och EM har lockat tillbaka henne till den här handbolls- varianten.

– Det är inte riktigt som vanlig handboll. Här får man inte hålla fast motståndaren, utan det handlar mer om att kasta sig och täcka skott. Det passar mig, jag har inte hunnit träna upp mig än, så att släpa omkring på en motståndare i sanden är för tungt.

Fakta

Matchlängd: 2x10 minuter. Resultatet nollställs efter den första halvleken, och om det förlorande laget sen vinner halvlek två så avgörs matchen på straffar.

Publik: Tusentals solbadare på Tylösand, och många av dem drog sig intresserat till handbollsplanen.

Lätthet att förstå för utomstående:  

Flest mål vinner är alltid enkelt att förstå. Men när ställningen nollställs i paus blev det lite mer klurigt. Att målvakten i flygande fläng bytte med en anfallare insåg man snabbt, men att snurrskott och straffar gav två mål tog lite längre tid att förstå.

Foto: Roger Lundsten

14.30 Göteborgsvägen försvarsmaktens försvara område – Militär femkamp

Vinnare: Jenny Lindkvist, 2,48,5

– Halvvägs in i banan kommer den riktiga mjölksyran. Då är det bara pannben. Jag får inte börja tänka på hur fruktansvärt ont jag har, säger Jenny Lindkvist, 25.

– Inför loppet har jag alltid en fruktansvärd ångest. Så jag får påminna mig själv om hur skönt det är efteråt, säger hon.

Sporten var från början, som namnet antyder, en ren försvarsutbildning. Under SM tävlar 20 personer i olika klasser. Hinderbanan består av 16 hinder för damerna. 16 hinder som de antingen ska hoppa över, krypa under, klättra upp-, balansera på eller klättra under. Herrarna har ytterligare fyra hinder, varav ett är en repstege som de först klättrar upp på, och sen hoppar ner från, fyra meter upp i luften. Deltagarna tävlar en mot en, och samtliga faller ihop av utmattning direkt efter målgången.

Fakta

Matchlängd: Ett varv på banan, som slingrar sig i ett långt S över gräsmattan. Tiderna varierar, liksom längden mellan hindren.

Publik: Många nyfikna Halmstadsbor satte sig ner längs grässluttningen för att följa hinderlöpningen. Mest frekventa kommentaren var ”oh fy fan vad jobbigt det ser ut”.

Lätthet att förstå för utomstående:     

Ta dig över, under, mellan och genom de 16/20 hindrena så fort som möjligt. Undvik helst att ta ut dig så mycket att du inte överlever. Enkel logik.

Foto: Roger Lundsten
På Stora Torg avgörs SM i streetbasket. Tre långa killar i varje lag, mot en korg.

15.15 Stora Torg – streetbasket

Match: Öresundskrafs Crew-KFUM Ystad: 16–6 (gruppspel).

Hög musik, mycket folk – och en rätt jobbig vind. På en liten basketplan på ena sidan av Stora Torg avgörs SM i streetbasket. Tre långa killar i varje lag, mot en korg.

– Det var svårt att skjuta i vinden. Men det är mer show här än under en vanlig basketmatch. Vilket som är roligast? Det är väl en smaksak. Men det är alltid kul, säger Sasa Vural, 25.

Han vet vad han pratar om. Svensk-cyprioten är numera proffs i den turkiska ligan. Men under säsongsuppehållet är han hemma och tränar genom bland annat streetbasket.

– Det är annorlunda. Så fort du gör ett misstag här så syns det. Det finns inte fyra andra spelare som kan täcka upp för dig. Men det är bra träning en mot en, fast det hjälper mig ju inte i lagspelet.

Under SM deltar åtta lag. Internationella basketförbundet jobbar för att sporten ska få plats i OS 2016.

Fakta

Matchlängd: 10 minuter, eller tills något av lagen har fått 21 poäng.

Publik: Dubbla led utmed den lilla planen. Många strosade förbi och stannade en stund för att titta.

Lätthet att förstå för utomstående:   

Släng bollen i korgen, flest poäng vinner. Svårare än så behöver det inte vara.

ARTIKELN HANDLAR OM