Landslagets nya vapen – GPS-dosor

SPORTBLADET

Sveriges nya EM-knep finns under tröjorna.

Med GPS-dosor kan ledarstaben göra träning och återhämtning maximal för varje enskild spelare.

– Vi kommer inte att vila en spelare från match för de har konstiga GPS-värden men reglera vad de gör dagarna efter match, säger landslagets fysiolog Helena Andersson.

Efter torsdagens lyckade genrep har det svenska landslaget haft två lugna dagar.

Segling och teambulding på Marstrand i fredags och helt ledigt i går.

– Det är viktigt att göra något annat, säger fysiologen Helena Andersson.

– Detta skapar mycket energi till gruppen, sa Nilla Fischer efter segelturen.

I dag genomför laget en lite tuffare träning, sen blir det lugnt fram till matchen.

Och varje steg följs noga av landslagets ledarstab. Fysiken ska vara på maximal nivå inför premiären och räcka ända till final.

”Allt är värdefullt”

Under träningarna mäts pulsen och numera också hur mycket och hur spelarna springer. Sedan i januari har damlandslaget, precis som herrlandslaget, GPS-dosor att tillgå.

Spelarna har burit dosorna även under träningsmatcher i vår vilket inneburit mer data för fysiologen Helena Andersson att väga in.

– Jag har inte så mycket matchdata så all data är värdefull. Man kan se hur mycket belastning det är för de olika spelarna beroende på position, säger hon.

Mäter varje dag

Under EM kan viss jämförelse med tidigare matcher komma till nytta.

Men framför allt ger GPS-dokumentationen en pusselbit.

– Vi har tre olika instrument: GPS, mätning av hjärtfrekvens och Borgskalan, som är ett formulär de fyller i efter varje träning och som ger svar på spelarnas upplevda belastning. Pulsen visar bara hjärta-lungor men benen kan vara tyngre, så med skalan på ett-till-tio får vi en samlad bild av träningsbelastningen.

– På match har spelarna ofta åtta till tio på skalan. På träning är det allt från tre till åtta, säger Helena Andersson.

Till den dokumentationen kommer också dagliga samtal, frågor och urintester.

– Vi mäter varje morgon koncentrationen i urinen så att vi ser om de är uppvätskade, säger landslagsläkaren Mats Börjesson.

Landslagets fysiolog Helena Andersson.

SÅ LADDAR SVERIGE FÖR EM-PREMIÄREN

DAGLIGA TESTER

Spelarna lämnar dagligen urinprov för att säkerställa att vätskebalansen är tillfredställande. I samband med träningarna förs data med hjälp av GPS och pulsmätare. Resultatet ger landslagsledningen möjlighet att reglera belastningen och göra återhämtningsupplägget individuellt.

Man ser också till spelarnas upplevda känsla genom Borgskalan; de får fylla i ett formulär med en skala 1–10 efter träningarna. Sammantaget ger mätningarna och svaren en god bild av spelarens status och eventuella behov av ändrat upplägg.

Ledarna, främst det medicinska teamet, har regelbundna samtal med spelarna för att stämma av hur de sovit, hur de mår och känner sig.

KOSTEN

Det är viktigt att spelarna får i sig tillräckligt med näring under mästerskapet. På söndag kommer kocken Ulrika Andersson, som också var med under VM i Tyskland. ”Spelarna måste orka äta och när Ulrika var med senast så var det alltid så att spelarna längtade till måltiderna.”, säger fysiologen Helena Andersson. En utmaning blir att få spelarna att äta tillräckligt efter de sena matcherna, det blir mat först vid midnatt.

Efter träningar och matcher dricker spelarnas Svenska fotbollförbundets specialframtagna återhämtningsdryck. 

VILAN

Efter en period av hård belastning släpper man nu rejält. Ett lätt återhämtningspass för de som spelade i går, i dag helt ledigt. På spelarhotellet finns ett stort spa med relaxavdelning och ett antal pooler. Spelarna får vistas i området, slappa och ha det skönt – men under begränsad tid. I morgon blir det lite tuffare träning innan två lugna pass väntar inför premiären.

TEAMBUILDING

Segling och ribbåt i går. Teambulding men också ett sätt att få spelarna att slappna av, att inte tänka på fotboll och ha kul tillsammans. Pia Sundhages mål med upplevelsen på Marstrand: ett leende. Förbundskaptenen ställde in den planerade semestern för spelarna, men i dag lördag får alla ledigt och har utrymme att göra annat än att tänka på fot- boll.

ARTIKELN HANDLAR OM