Lundqvist: ”Jag gick runt som en zombie”

Lundqvist om första tiden efter att dottern föddes

SPORTBLADET

För exakt ett år sedan förändrades livet för Henrik Lundqvist.

I sommar i P1 berättar hockeymålvakten om det svåra beslutet att skaffa barn och den tuffa tiden efteråt.

– När jag tänker på framtiden handlar mycket om Charlise, säger han.

får fritt spelrum Till vardags står Henrik Lundqvist i mål för New York Rangers i NHL. Där fick nyligen hans frispråkige tränare John Tortorella sparken. I dag får vi veta om ”King Henrik” låter tungan slinta lika lätt.

Sommaren 2011 blev Henrik och Therese herr och fru Lundqvist på en ö i Väst­indien. Det nygifta paret pratade mycket om framtiden och något som hela tiden återkom var barnfrågan. Många tankar snurrade i huvudet innan de bestämde sig.

– Att skaffa barn är ett otroligt stort beslut, eller det var i alla fall det för oss. Hur skulle jag bli som förälder? Hur skulle mitt liv förändras? Kommer min prestation på isen påverkas? berättar Lundqvist och fortsätter:

Babyskrik – trots allt

– Jag har aldrig varit en person som älskat barn, det ska jag ärligt säga. Mina syskons barn är en sak, där fanns banden direkt, men barnvagnar, babyskrik på stan och i hissar hade aldrig riktigt tilltalat mig.

Men babyskrik skulle det bli. Den 10 juli, för exakt ett år sedan, var det dags.

– När det började dra ihop sig stod jag vid sängkanten och försökte göra mitt bästa för att peppa Therese. Men mitt hejarklacksropande mottogs inte så bra. ”Håll tyst”, väste hon och klarade allt av egen kraft, säger 31-åringen.

”En väckarklocka”

Klockan 20:33 blev hockeyproffset pappa till dottern Charlies.

– Första timmarna kändes overkliga, så mycket adrenalin och lycka på en gång. Men de första veckorna hemma med Charlise var verkligen en väckarklocka.

– Jag undrar vad folk pratar om när de säger att allt är så fantastiskt. Jag själv gick runt som en zombi och visste varken ut eller in. Starten var tuff.

Framtiden & dottern

Lundqvist berättar att han stortrivs som burväktare i New York Rangers och ser en lång karriär framför sig, samtidigt tänker han på sin ettåriga dotters kommande år.

– När jag tänker på framtiden handlar mycket om Charlise och hennes liv. Vart ska hon växa upp, gå på dagis och skola.

FOTNOT: Programmet sänds i P1 klockan 13.00 i dag.