Elfsborg lottat mot Celtic eller Cliftonville

Mästarnas anfallsstjärna: ”Ingen drömlottning direkt”

SPORTBLADET

Elfsborg har i princip tagit sig förbi det första hindret i Champions League-kvalet.

Nu talar allt för att det blir Cetic i nästa omgång.

– Ingen drömlottning direkt, säger Lasse Nilsson.

– En härlig utmaning, kontrar Stefan Andreasson.

I onsdags firade Elfsborg Anders Svenssons födelsedag genom att krossa lettländska FC Daugava med hela 7-1 i den andra kvalomgången av Champions League. I och med det spelar Elfsborg även den tredje kvalomgången – även om ett returmöte med Daugava återstår.

I Nyon i dag lottades vilket lag som väntar den regerande svenska mästaren i den tredje kvalomgången. Elfsborg var oseedat i den andra kvalpotten.

Och när lotten drogs i Nyon stod det klart att Elfsborg ska försöka slå Celtic eller Cliftonville.

”Ett av lagen man inte ville ha”

Precis som Elfsborg befinner sig Celtic mitt i ett dubbelmöte. Celtic slog Cliftonville med 3-0 på bortaplan i första matchen. Med största sannolikhet väntar alltså Celtic för Elsborg.

– Celtic var helt klart ett av de lagen man inte ville ha, säger anfallaren Lasse Nilsson till Sportbladet.

En mardrömslottning?

– Äh, jag vet inte. Personligen så, hade man behövt åka till Bukarest så hade det varit en större mardröm. Helsingborg skakade ju Celtic i fjol, hade de bara varit lite mer effektiva så hade det kunnat gå vägen. Som jag sa, ingen drömlottning men det känns helt okej.

”En bra chans”

Boråslaget inleder dubbelmötet på bortaplan den 31 juli och tar emot skottarna hemma i Borås den 7 augusti.

– En härlig utmaning. Celtic är ju ett lag som vi i Sverige känner till väl och det känns som ett lag som attraherar publik så förmodligen kommer vi att ha en fullsatt arena, säger sportchef Stefan Andreasson.

Känns det rentav som en bra lottning ur den aspekten?

– Äh, man vill alltid ha det sportsligt sämsta motståndet, och det var väl inte Celtic direkt. Men det känns okej, jag tror många ser det som en nitlott men jag tror vi har en bra chans.

Du tycker att ni har en bra chans att gå vidare?

– Ja. Vi har varit i Europa i många år och slagit ut lag som Braga, Dinamo Bukarest och så vidare, så vi hoppas kunna göra det igen.

Bangura får spela

Elfsborgs stjärna Bangura är på lån i Sverige från just Celtic men det europeiska fotbollförbundet, Uefa:s, regler stoppar inte anfallaren från spel.

– Han får spela. Inga problem, säger Elfsborgs ordförande Bosse Johansson.

Efter 7–1-segern mot lettiska mästarna Daugava berättade Bangura att han väldigt gärna vill möta Celtic.

– Det skulle vara fantastiskt. Atmosfären, allt kommer vara bra. Det kommer påverka lagets prestation positivt, sa han då.

Lyckas Elfsborg ta sig vidare från nästa omgång väntar sedan ännu ett dubbelmöte i form av playoff. Vid avancemang även där tar sig Elfsborg in i gruppspelet av den prestigefulla turneringen. När Helsingborg tog sig till playoff i fjol mötte man just Celtic och föll med sammanlagt 4-0.

FAKTA

Lagen Elfsborg kunde lottas mot

Bate Borisov/Shakhter Karagandy

Celtic/Cliftonville

Viktoria Plzen/FK Zeljeznicar

CS Fola Esch/Dinamo Zagreb

Austria Wien