”Det är omöjligt att hålla koll på alla”

Svenske friidrottsmanagern Daniel Wessfeldt om dopningen och vad han tror om Usain Bolt

Daniel Wessfeldt. Foto: Mats Wennerholm
SPORTBLADET

MONACO. Tyson Gay skulle varit den stora stjärnan i Monacos ­Diamond League ikväll.

Nu är han retuscherad från ­galaaffischerna och hans ­dopningsfusk beräknas kosta­ ­honom 10 miljoner dollar – ­nästan 70 miljoner kronor.

Friidrottsvärlden är skakad och mitt i dess epicentrum finns svenske managern ­Daniel ­Wessfeldt.

– Visst skadar det friidrotten på kort sikt. Men folk har en jävla förmåga att glömma snabbt, säger han.

Daniel Wessfeldt, 56, är svensken som har blivit en av de största i friidrottsbranschen.

Efter åren med Patrik ­Sjöberg, Kajsa Bergqvist och Christian Olsson har han byggt upp ett stall med 35 toppnamn tillsammans med sin kompanjon Stina Funke.

Internationella stjärnor som Blanka Vlasic, häcklöparen ­David Oliver, stavhopparen Brad Walker och norska ­spjutkastaren Andras Thorkildsen.

För att nämna några.

Plus i stort sett alla svenskar som tävlar i Dia­mond League.

– Men jag skulle inte ta in någon som ­varit avstängd i två år eller mer i mitt stall. Då tycker jag att man gjort sitt inom idrotten. Då är man inte värd en andra chans. De kan ­börja ­steka hamburgare på McDonalds, köra taxi, utbilda sig till veterinärer eller vad fan som helst. Men det ska inte ­hålla på med idrott längre. Det är som läkare, advokater eller piloter som gör ­grova misstag i jobbet. De blir av med licensen. ­Idrotten ska ­inte vara en skyddad verkstad.

– Då talar jag om grövsta ­formen av fusk som blod­dopning, anabola steroider ­eller tillväxthormon.

Har sagt nej till många

Vissa, som bland andra ­Robert Kronberg, har påstått att ni ­managers har ett stort ansvar och i vissa fall hetsar de aktiva att dopa sig?

– Det är helt åt helvete fel. Det är nästan alltid en tränare eller den aktive själv som ligger ­bakom när sådant här händer. Det finns naturligtvis dåliga agenter, men jag har aktiva i nästan alla världsdelar. Det är omöjligt att hålla koll på alla. Men jag litar på magkänslan när jag tar in nya fri­idrottare i min grupp. Jag har sagt nej till många, då jag känt att det var­it något skumt.

Samtalet avbryts då Wessfeldt ­måste hjälpa höjdhopperskan Blanka Vlasic med sin transport till ­träningen.

Kroatiskan passar på att ­göra en video­blogg med sin svenske agent och det blir ett lättsamt ­avbrott mitt i allt det svarta som drabbar friidrotten.

Blanka Vlasic som jagat det 26 år gamla världsrekordet i höjd på 2.09, precis som Kajsa ­gjorde före henne.

– Det är en annan sida av det hela. En del världsrekord är b­ara löjliga. Framför allt några av de gamla DDR-rekorden som är nästan 30 år gamla, men outstanding även idag. Man behöver ju inte vara Einstein för att räkna ut vad det beror på. Det är inte sunt och friskt att de fort­farande står kvar. Det är fattigdomsbevis för friidrotten.

”Svenskar fuskar inte”

Finns det svenska rekord som också borde strykas?

– Ja, det finns säkert flera dopningrekord i Sverige också. ­Herrar diskus till exempel. Men nu talar vi 20–30 år tillbaka

i tiden. I dag tror jag inte någon svensk dopar sig. Vi har en helt annan moral precis som de ­övriga nordiska länderna. Där blir du inte bara avstängd om du åker fast, du blir i princip stämplad som fuskare för livet. I länder som Ryssland eller USA är det inte alls samma sak. Där blir det bara notiser.

Många påstår ju att alla dopar sig. Hur stort är mörkertalet i dina ögon?

– Jag tror inte att det är så stort som många tror. Det finns många som är fantastiskt duk­tiga och helt rena. Det som ­lever kvar är den gamla öststats­problematiken med tränare och ledare som fortfarande är aktiva och själva dopat sig. De tror ­inte att det går att nå ­toppen ­utan dopning. Men det gör det.

Vissa vill släppa dopningen fri?

– Det vore en katastrof i så fall. Då kan vi lägga ner all ungdomsidrott. Det går inte att ha en värld där du vet att du måste ­­dopa dig för att kunna bli bäst. Samtidigt utsätter du dig för ­risker som faktiskt kan leda till döden. Och som redan lett till döden för många. Nej, jag vill ­inte se friidrotten spåra ur och skapa några belgian blue-­varianter av idrottare.

Trodde att Gay var ren

Av de tio genom tiderna snabb­aste på 100 meter har sju åkt fast för dopning. Tror du att Usain Bolt också är dopad?

– Nej, jag vill fortfarande tro att han är ren. Det trodde jag i och för sig att även Tyson Gay var. Men det som talar för Bolt var att han var en supertalang redan som 15-åring och sedan utvecklat den talangen över tid. Han är kanske världens största idrottstalang alla kategorier. Så jag hoppas det inte är något ­annat bakom och personligen tror jag inte det heller.

Och i kväll snurrar fri­idrottsvärlden vidare här i Monacos Diamond League.

Men utan ­Tyson Gay, som arrangörerna hann retuschera bort på några av affischerna, men långt ifrån alla.

FAKTA

Har Vlasic och Oliver i sitt stall

Namn: Daniel Wessfeldt

Ålder: 56

Yrke: Friidrottsmanager

Aktiva i sitt stall (urval): Blanka Vlasic (höjdhopp), David Oliver (110 m häck), Andreas Thorkildsen (spjut), Brad Walker (stavhopp), Ebba Jungmark (höjdhopp), Emma Green-Tregaro (höjdhopp), Michel Torneus (längdhopp), Irene Ekelund (100 och 200 meter).