”Jag kunde inte tacka nej till det här”

Kim Amb kom in som reserv - nu är han klar för Diamond League-final

Möter eliten – och jobbar halvtid. Parkeringen vid hotellet i Monaco där Kim Amb bor skvallrar om vilken nivå gästerna har på sina bankkonton. Men Kim själv måste jobba halvtid på sin mammas företag för att få allt att gå runt. Foto: Mats Wennerholm
SPORTBLADET

MONACO. Spjutkastaren Kim Amb hade knappt landat i Monaco då Bryssels ­tävlingsdirektör Wilfried Meert kom fram, tog i hand och meddelade att han var klar för Diamond League-­finalen 6 september.

– Det är som att leva sin dröm, säger Kim.

Kim Amb kom in som r­eserv i Lausanne och åkte hem med sitt livs första ­Diamond League-seger.

En sensation som gjorde att även Monaco ville ha med svensken.

– Det hade jag inte alls planerat för eftersom jag är inne i en tung träningsperiod. Men jag kunde ju inte tacka nej till det här, säger han när han svept in genom hotelldörrarna till Diamond League-­cirkusens i särklass flottaste hotell.

”Du är välkommen”

Ett hotell där redan parkeringen skvallrar om nivån på gästernas bankkonton.

– Det är ju det här man drömt om, att få vara med på de stora tävlingarna.

– Nu hoppas jag att få vara med i finalen i Bryssel också. Det vore grymt, säger Kim.

Då är han helt omedveten om att Bryssels bas Wilfried Meert just smugit upp bakom honom för att meddela att det redan är klart.

– Ja, du är välkommen den 6 september, säger Meert.

– Ja, då var det klart, säger Kim som inte ens var aktuell för några internationella ­Diamond League-fram­trädanden förra säsongen. Då var det bara DN-galan som gällde, där han kom in på den svenska kvoten.

– Nu har jag tävlat i Oslo, Birmingham och Lausanne. Det här blir fjärde tävlingen. Det är det här som alltid d­rivit mig. Att kunna få resa runt och tävla på de stora a­renorna. Pengar har aldrig varit drivkraften. Du blir inte rik i den här sporten om du inte är på absolut världsnivå.

Jobbar med mamma

Så trots att Kim Amb har nått världstoppen, är han i­nte i närheten av vad en svensk medelspelare i elitserien ­(eller SHL, som den heter n­umera) drar in i månadslön.

– Jag jobbar halvtid, men har förmånen att arbeta med redovisning och bokföring på min mammas företag. Så jag har en snäll och förstående arbetsgivare och kan gå ifrån och träna och åka på läger när jag behöver.

”Känner mig starkare”

Kan du vinna igen?

– Ja, även om jag tränar hårt känner jag mig starkare. Men sitter tajmingen kvar? Det vet man aldrig förrän det är tävling. Men fysiskt känner jag mig hur bra som helst.

FAKTA

Galna året i Diamond League

Oslo

13 juni Placering: 4:a. Resultat: 82.60.

Birmingham

30 juni Placering: 5:a. Resultat: 81.11.

Lausanne

4 juli Placering: 1:a. Resultat: 82.65.

Totalställningen i spjut:

1) Vitezslav Vesely, Tjeckien 10 poäng

2) Tero Pitkämäki, Finland 8 poäng

3) Andreas Thorkildsen, Norge 7 poäng

4) Kim Amb, Sverige 4 poäng

5) Ari Mannio, Finland 2 poäng

ARTIKELN HANDLAR OM