Lugn och solig Gothia cup avslutad

”Känns lite vemodigt”

Foto: Foto: Adam Ihse / SCANPIX
Laget från Filippinerna under invigningen av Gothia cup, världens största fotbollsturnering för barn och ungdomar, i Göteborg på måndagskvällen. I turneringen deltar 37 400 spelare från 75 länder.
SPORTBLADET

Den veckolånga fotbollsfesten för unga är över. Årets turnering beskrivs som både ovanligt lugn och lyckad.

Nu laddar Gothia cup om för det kommande jubiléet.

De sista finalerna är spelade i världens största ungdomsfotbollsturnering och de 37 400 deltagarna är på väg hem.

– Visst känns det lite vemodigt, säger Lena Rönnefors, turneringsledare.

Under veckan har lag från 75 olika länder mötts i 4 895 matcher. Vädret lockade många till Heden, den tillfälliga arenan mitt i Göteborg – lösningen när både Ullevi och Gamla Ullevi som man brukar använda vid grupp- och slutspel var upptagna.

"Mäktig känsla"

– Det har varit en succé, det känns som att publiken hittat tillbaka till Heden, säger Rönnefors.

Förutom invigningen lyfter Rönnefors fram gruppspelen på den nya arenan som cupens höjdpunkter.

– Som när det var 10 000 i publiken såg Everton möta IFK i pojkar 17. Det var en mäktig känsla, säger hon.

Årets upplaga verkar också ha varit ännu lugnare än tidigare. Under 2012 begicks ett 15-tal stölder från skolor där spelarna huserade och ett misstänkt våldtäktsförsök anmäldes.

Få stölder

– Det har varit väldigt lugnt och säkert utan större incidenter alls enligt gruppen som jobbat speciellt med turneringen, säger Gunilla Gustafsson vid polisens länskommunikationscentral.

Bilden delas av Lena Rönnefors.

– Vi har haft ett par stölder, det är så klart allvarligt för den som blir drabbad. Men med tanke på turneringens storlek har det flutit på ovanligt bra, säger hon.

40-årsjubileum

Planeringen inför nästa Gothia cup är igång sedan länge. Då firar man 40 år. Den tillfälliga arenan kommer troligen dyka upp igen, man skissar på nya mötesplatser för gästerna och göteborgare i centrala staden. Och så kan det bli fler spelare från Premier League-lag.

– Det är i mitten av spelarnas semesterperiod så vi får se om de är villiga att offra det, men vi hoppas på det, säger Rönnefors.

FAKTA

Gothia cup 2013

Totalt spelades matcher på 110 planer utspridda över hela Göteborg mellan den 14–20 juli. Vissa av grupp- och slutspelen samt finalerna spelades på Gothia arena på Heden.

I finalerna bland pojklagen vann bland annat Everton från England (P17), Kampala Junior Team från Uganda (P16 och P18) och Club América från Mexico (P15).

Från flickklasserna segrade bland svenska AIF FF (F14), Kvarnvedens IK (F15) samt Dakota Rev Rampage från USA (F17).

Källa: Gothia cup

(TT)

TT

ARTIKELN HANDLAR OM