Bahtas ansökan om medborgarskap avslogs

”Väldigt viktigt att ta reda på skälet till avslaget”

1 500-meterslöparen Meraf Bahta har fått avslag på sin ansökan gällande svenskt medborgarskap.
Nu får hon i stället följa VM framför teven och inleda en tuff träningsperiod.
SPORTBLADET

1 500-meterslöparen Meraf Bahta har fått avslag på sin ansökan gällande svenskt medborgarskap.

Nu får hon i stället följa VM framför teven och inleda en tuff träningsperiod.

– Vi har varit förberedda på att det kunde bli ett negativt besked, säger hennes tränare Ulf Friberg.

1 500-meterslöparen Meraf Bahta, till höger, har fått avslag på sin ansökan gällande svenskt medborgarskap.

Under onsdagen beslutade Migrationsverket att avslå Meraf Bahtas, 24, ansökan om svenskt medborgarskap, vilket innebär att hon inte kan representera Sverige i friidrotts-VM i Moskva i augusti.

Hennes medborgarskapsansökan snabbehandlades, men enligt Mikael Karlsson på Migrationsverket måste man vara en riktig världsstjärna för att kunna snabba på processen.

– Totalt är det väl sju eller åtta som har fått senaste åren och alla har varit medaljkandidater i OS eller VM, säger han till Radiosporten.

”Hoppades hela tiden”

När Sportbladet når tränaren Ulf Friberg befinner han sig på träningsläger i Sankt Moritz med en annan av sina adepter, nordiska rekordhållaren på 3000 meter, Mustafa Mohamed.

Hade Meraf Bahta varit VM-aktuell hade hon också befunnit sig på läger just nu.

– Vi har tränat på och avvaktat, det har funnits en plan A och en plan B. Ska man göra en riktig satsning inför ett VM ska man ligga på läger vid den här tidpunkten. Nu har vi avvaktat besked. Vi har varit förberedda på att det kunde bli negativt men ville också vara redo att styra om snabbt, säger Friberg.

Är du förvånad att ansökan inte gick igenom?

– Man hoppades så klart hela tiden. Skälet till avslaget är konfidentiellt och kommer att meddelas skriftligt, så just nu vill vi veta vad de har angett för skäl. Om det rör sig om tid eller andra faktorer.

Vill ta reda på anledningen

– Det finns ingen återvändo till Eritrea för Meraf. Om det då är tidsrelaterat och skulle vara klart om tre eller sex månader är det lite surt att missa VM.

Hur känns det att få beskedet?

– Meraf är ingen ekonomisk flykting, hon flydde för sitt liv och har varit i Sverige i fyra och ett halvt år. En av anledningarna till att det har börjat gå riktigt bra är att hon har fått permanent uppehållstillstånd. Under lång tid har hon varit orolig över att bli utvisad. Nu är hon harmonisk och då kommer resultaten.

– Det är väldigt viktigt för vår del att ta reda på anledningen till avslaget. Om det finns möjlighet att bli svensk medborgare inom de normala fem åren eller om det finns andra problem.

Vad kommer ni att göra i stället för VM?

– Under mästerskapet är det stiltje med tävlingar i Europa så det går inte att tävla. Vi får köra en tuffare träningsperiod, titta på internationella möjligheter i augusti och hoppas att träningen går bra fram till dess. Förhoppningsvis får vi in några bra lopp i slutet av säsongen, säger Friberg.

ARTIKELN HANDLAR OM