”Sverige-dödaren” redo fixa guld: Ingen skjuter så hårt

SPORTBLADET

Hon var inte ens 15 år fyllda när hon gjorde debut i Bundesliga.

Som 21-åring är Dzenifer Marozsán redo att skjuta Tyskland till ett sjätte raka EM-guld.

– Hon är en väldigt instinktiv spelare som gör oväntade saker, det är väldigt viktigt att ha henne i vårt lag, säger Tysklands lagkapten Nadine Angerer.

COACHENS NYA GUNSTLING Dzenifer Marozsán på gårdagens träning inför EM-finalen. Tysklands förbundskapten Silvia Neid har koll på den 21-åriga supertalangen.

Dzenifer Marozsán föddes i Budapest april 1992. När pappa Janos fick kontrakt med tyska Saarbrüken några år senare flyttade familjen.

Nu är den unga tyska landslagsspelaren med ungersk härkomst en nyckelspelare i Tyskland som efter ett misslyckat VM 2011 (ut i kvartsfinal) och ett missat OS ska spela en ny mästerskapsfinal.

Hon tog dem dit efter en löpduell och påpassligt avslut mot Sverige.

Norskorna vet vad som väntar, men tänker inte ge henne några ytor i spelytan framför backlinjen där deras innermittfältare sjunker.

”Fantastiskt skott”

– Vi vet att hon ligger där och droppar ner. Men vi har vår mittfältare där som täpper till mot mittbackarna. Det är viktigt att hålla henne felvänd. Hon är väldigt bra och får vi bort henne från matchen så gör det väldigt mycket, säger norska backen Marit Fiane Christensen.

Sjunker lagdelarna för hårt har den unga tyskan ett annat vapen – skottet.

– Hon har ett fantastiskt skott. Ingen skjuter så hårt som hon gör, säger den tyska målvakten och lagkamraten i Frankfurt Nadine Angerer.

Om den tyska förbundskaptenen Silvia Neid har möjlighet spelar hon Célia Okoyino de Mbabi framför Marozsán, men det var fortfarande i går oklart om anfallsstjärnan som varit skadad kan spela eller inte.

”Lägger sig på försvar”

Enligt det enkla träningspasset på Friends Arena såg det dock så ut.

Oavsett om det blir Mbabi eller Anja Mittag, Malmöspelaren, vet utrymmet för hennes anfallare bli minimalt med ett norskt mål i tidigt skede.

– Då lägger de sig på försvar med backlinjen 30 meter från mål, säger Silvia Neid.