Flinck: Segerreceptet är ett starkt kollektiv

SPORTBLADET

Utan storstjärnan, bäste spelaren och spelmotorn? Javisst.

Utan en supermålvakt? Aldrig.

Peter Johannesson är nyckelspelaren bakom det svenska UVM-guldet och, förmodligen, vår nästa världsmålvakt.

Man kan ju avbryta semestern av sämre anledningar än ett UVM-guld i handboll.

I det här yrket stänger man sällan av helt utan vittjar mejlkorgen nästan varje dag.

Men jag får medge att jag knappt öppnade handbollförbundets kommunikéer under första veckan av årets U21-VM. Sverige trummade ju på som vanligt i gruppspelet mot på papperet ganska lätt motstånd.

Det var inte förrän semifinallagen var klara i onsdags som jag började bry mig. Ty förutom Sverige var Frankrike, Kroatien och Spanien. Tre av de senaste tio årens fyra stornationer inom herrhandbollen (Danmark är det fjärde).

Gott så.

Fyra dagar senare står Blågult som världsmästare.

Fantastiskt!

Nytt kapitel i en stolt tradition

Och man gör det utan sin storstjärna, bäste spelare och spelmotor – alla roller samlade i Jim Gottfridsson som nobbade UVM för att fokusera på nästa steg i karriären som proffs i Flensburg.

Men utan Gottfridsson att lägga ansvaret på klev i stället l-a-g-e-t fram och tog UVM-guld med ett klassiskt svenskt framgångsrecept: Starkt kollektiv.

Bra försvar och kontring.

Och suveränt målvaktsspel – förstås.

Ni kan ju vår stolta målvaktstradition med, om vi bara snackar de senaste 30 åren, Claes Hellgren, Mats Olsson, Tomas Svensson, Peter Gentzel, Mattias Andersson och Johan Sjöstrand.

2003 tog vi vårt första UVM-guld med Anders Persson i turneringens all star team.

2007 kom det andra när nämnde Sjöstrand utsågs till turneringens bäste målvakt och Andreas Palicka byttes in och blev finalhjälte (i höst bildar de målvaktspar i världens bästa lag – Kiel).

I går kom det tredje UVM-guldet och den här gången är det Peter Johannesson som storspelat turneringen igenom, tagit plats i all star team och visat att Sävehof uppenbarligen gör rätt som flyttar upp honom som förstemålvakt när Thomas Forsberg lämnar.

Johannesson är den senaste produkten i den fantastiska svenska målvaktsskolan.

■ ■ ■

2003 skulle de nyblivna världsmästarna, med Kim Andersson, Jonas Larholm och Fredrik Petersen, ta över efter tidernas bästa landslag i Bengan Boys. Det tog nio år innan man nådde en stor final med OS-silvret i fjol.

2007 kom UVM-guldet mitt under en mörk landslagsperiod.

OS-debuten dröjer några år

Med tanke på OS-silvret i fjol känns tajmingen bättre den här gången. Men räkna inte med att många av de här spelarna kommer att utgöra stommen redan i OS 2016. Nej, det dröjer ytterligare några år.

Men framför allt Philip Stenmalm (hela VM:s MVP), Anton Lindskog och Daniel Pettersson blir förstås riktigt intressanta att följa framöver. Och Kristianstad verkar ha gjort ett mycket spännande nyförvärv i Albin Lagergren från Varberg.

■ ■ ■

Hur länge blir Andreas Berg (vänstersexa i VM:s all star team) kvar i Önnered?

■ ■ ■

Unnar verkligen en handbollsarbetare som Jan ”Proppen” Karlsson en sådan här framgång. Men kan han ha lurat oss alla? Var det i själva verket detta som var ”Vision 2013”?

■ ■ ■

Sverige är alltså nu U21-världsmästare både på dam- och herrsidan.

Starkt!

Men medan Johannesson håller den fantastiska målvaktstraditionen på herrsidan vid liv råder det målvaktskris hos damerna. En gåta det där.

■ ■ ■

Med ett leende på läpparna lutar jag mig nu tillbaka i solstolen igen. Och solglasögonen måste förstås på – för så ljus är svensk handbolls framtid just nu (på herrsidan).