Regeringen slopar polisnotor för lag

SPORTBLADET

Ett av idrottens mest kontroversiella beslut rivs nu upp.

Sportbladet kan avslöja att polisnotorna för idrottsföreningar som drivs som aktiebolag nu slopas.

– Vi kommer föreslå att vi avskaffar ersättningskyldigheten, säger justitieminister Beatrice Ask till SVT Nyheter.

I oktober 2011 fattades ett beslut som väckte vrede bland flera av Sveriges största idrottsklubbar. Föreningar som drivs som aktiebolag skulle från och med då stå för kostnaderna för polisens bevakning runt matcherna. Inom fotboll är det AIK, Djurgården, Hammarby och Örebro. Inom ishockey är det AIK, Djurgården, Leksands IF, Malmö Redhawks, Växjö Lakers.

Notor runt en miljon

Föreningarna fick inte själva avgöra hur stor polisens insats skulle vara, ändå var de skyldiga att betala 920 kronor per påbörjad timme för varje enskild polis som arbetade på eller runt arenan. För högriskmatcher inom fotbollen och hockeyn har det ofta rört sig om notor på runt en miljon som sedan dess har skickats efter matcherna.

Beslutet har diskuterats flitigt sedan dess och kritiska röster har höjts från idrottsföreningar, men också från politiker och Björn Ericsson, som varit regeringens nationelle samordnare mot huliganism.

”Kan inte svara nu”

Nu får kritikerna rätt. Sportbladet kan avslöja att regeringen i sin höstbudget ska föreslå att polisnotorna slopas. Justitieminister Beatrice Ask är inte anträffbar när Sportbladet söker henne men för SVT bekräftar hon nyheten.

– Vi kommer föreslå att vi avskaffar ersättningskyldigheten för samtliga arrangörer i samband med olika evenemang. Det gäller både idrottsevenemang och kulturevenemang, säger Ask.

Avgiften försvinner först från och med 2014. Då ska polisbevakning i stället ingå i den vanliga budgeten – som nu ökas med 20 miljoner kronor, skriver SVT. Tidigare notor kommer dock inte att efterskänkas.

ARTIKELN HANDLAR OM