Holm: Det är dags för en svensk revansch

Gissa var Sverige har säkrat tidigare VM-guld...

SPORTBLADET

IRKUTSK. Ryssland får gärna bjuda upp till dans i finalen.

Men räkna inte med att Sverige för.

Då kommer Jonas Claesson och hans iskrigare lämna Sibirien med VM-pokalen.

Sportbladets Stefan Holm.

Ryssland är regerande världsmästare och kommer att göra allt för att försvara den slitna silverpokalen på Trud-stadion i morgon. Jag tror inte att Maxim Ishkeldin, Sergej Lomanov, Jevgenij Ivanusjkin och de andra fullblodsproffsen lyckas med det.

Ska Sverige vinna VM-guld är det där det förväntas vara som svårast, gärna i en stad i östra Sibirien där det kan vara så kallt att till och med brunbjörnarna bär filtstövlar och pälsmössa.

Det är, vågar jag påstå, ett faktabaserat påstående. Ja, inte det där om björnarna men definitivt när det gäller Sveriges segerchanser.

Ryssland, eller snarare Sovjetunionen, dominerade sporten fullständigt under flera decennier, men det förändrades 1981. Det var då, på Lenin-stadion i Chabarovsk, som Sverige blev världsmästare för första gången.

Gulden har säkrats – i Ryssland

Sverige har vunnit ytterligare tio VM-titlar sedan dess och fråga gärna var merparten av gulden har säkrats.

Svar: 2003 i Archangelsk, 2005 i Kazan, 2010 i Moskva och 2012 i Almaty, som ligger i den gamla sovjetrepubliken Kazakstan.

Landslaget har alltså åkt österut för att hämta fem av totalt elva guld. Endast vid tre tillfällen har Sverige blivit världsmästare på hemmaplan, i Stockholm 1987 samt Västerås 1997 och 2009.

Det har sin förklaring. När det arrangeras bandyfester på hemmaplan är det ju, som sig bör, värden som bjuder upp. Tyvärr är det, åtminstone i bandyvärlden, sällan gästerna vill dansa.

Ni kanske minns finalen i Vänersborg förra året. Sverige fick slita upp ryssarna på det hala dansgolvet och väl på benen dansade de slowfox till en av de ösigast låtar som Arvingarnas Casper Janebrink någonsin har framfört. Ryssarna spelade defensivt, väntade på svenska misstag och kontrade i en rasande fart. Det var Fest i väst i högtalarna, men inte på isen.

Sverige kan föra matcher, men inte mot Ryssland. Fjolårets titelmatch slutade med en kollektiv kollaps, 3-4, tårar och suckar.

– Det känns riktigt, riktigt jobbigt. Vi kommer inte upp i nivå som lag och fattar för många felbeslut. Finalen var kanske vår sämsta match under hela turneringen, konstaterade lagkaptenen Andreas Westh.

Dags för revansch

Nu befinner han sig vid Bajkalsjöns södra spets, inte långt från gränsen till Mongoliet. Han och de andra spelarna har gjort sitt jobb, slog Kazakstan i semifinalen och är klara för ytterligare en VM-final mot Ryssland.

Jag träffade Westh och de andra spelarna på Arlanda för snart två veckor sedan, inför avresan österut. Före incheckningen fick varje spelare en säck med varma kläder, men några dansskor fanns inte i packningen.

2014 blir inte VM-finalen någon fest i väst.

I morgon är det ryssarna som ska dansa inför 16 500 krävande åskådare, och det brukar låsa sig för dem också.

Det är dags för revansch, för tröst i öst.

FAKTA

Här har Sverige blivit världsmästare

1981, Chabarovsk, Ryssland

1983, Helsingfors, Finland

1987, Stockholm, Sverige

1993, Hamar, Norge

1995, Minneapolis, USA

1997, Västerås, Sverige

2003, Archangelsk, Ryssland

2005, Kazan, Ryssland

2009, Västerås, Sverige

2010, Moskva, Ryssland

2012, Almaty, Kazakstan

ARTIKELN HANDLAR OM