Nu är svenskarna på plats i Putinland

Första svenska olympierna landat i Sotji: ”OS-guld är jävligt stort i hierarkiska länder...”

1 av 8 | Foto: PONTUS ORRE
7. OS-volontär
SPORTBLADET

SOTJI. De första svenska olympierna har landat i Sotji.

Barack Obama har samarbetat med Putin om säkerheten, men det skyddade inte de svenska skidskyttarna mot en annan sorts kaos på flygplatsen.

– OS-guld är jävligt stort i hierarkiska länder, säger Björn Ferry.

OS 2014 är bara dagar bort. På fredags hålls invigningen i Sotji och redan till helgen kickstartar spelen med flera svenska medaljhopp.

Skidskytteherrarna kör sprint på lördag. Samma dag kämpar Charlotte Kalla och de andra längddamerna i skiathlon, vilken följs upp av herrarnas lopp på söndag. Tvärs över stan spelar damkronorna sin premiärmatch mot Japan medan snowboardhoppen tävlar i området som heter Rosa Khutor.

För att hinna acklimatisera sig till miljön är flera svenska vinterstjärnor på väg till Ryssland. I dag landar bland annat Kalla, Anna Haag och Hanna Eriksson, och att döma av deras skidskyttekollegors rapporter kommer bemötandet att bli spektakulärt.

– Vi har precis lämnat flygplatsen. Jag kände mig som en rockstjärna, hälsar Björn Ferry framåt kvällen till Sportbladet.

”Handspriten slut”

Ferry, Fredrik Lindström, Carl Johan Bergman och de andra damp rakt ner i ett virrvarr av folk som ville hälsa och komma nära. Ferry säger att det var rörigare än vanligt, och att han ansträngde sig för att inte bli smittad av någon av alla glada människor.

– OS-guld är stort överallt, men jävligt stort i hierarkiska länder. Handspriten är slut redan, säger han. 

För ett par månader sedan var Sotji bara grus och byggarbetsplatser. Fortfarande är inte alla hotell på plats och i sista sekunden rustas anläggningarna. Men de svenska skidskyttarna säger att allt hittills verkar fräscht.

– Vad jag har sett hittills så är allt mer upputsat. Det är stor utveckling och mer färdigt än tidigare, säger Lindström.

Det finns en allvarligare sida av nybyggnationen och folkmassorna. Sotji ligger nära flera högriskområden, bland annat ett par mil från Volgograd där bomber sprängdes i december.

10 000 vakter

För att skydda sig mot terrorhot beräknas president Vladimir Putin ha kopplat in tiotusen vakter. Därtill har ett närmast unikt samarbete knutits mellan Kreml och Vita Huset.

Efter att ha sett över och kommit med synpunkter på planerna säger Barack Obama att han litar på att spelen i Sotji är trygga.

– Vi koordinerar ihop med dem. Vi har tittar på deras planer. Jag tror att vi har en bra känsla av säkerheten de kopplar in för att inte bara skydda aktiva utan också besökare, säger USA:s president.

FAKTA

DE LANDAR DE KOMMANDE SJU DAGARNA

De har redan landat

1 februari: Slopestyle och skidskytte (bland andra Henrik Harlaut och Sven Thorgren).

I går: Skidskytte och puckel (bland andra Ferry, Fredrik Lindström och Per Spett).

3 februari

Längd, skridsko, hockey

(bland andra Kalla, Haag, damkronorna).

4 februari

Längd och alpint (bland ­andra Hellner, Halfvarsson och Kajsa Kling).

6 februari

Längd, konståkning och curling (bland andra Johan Olsson, Lag Edin, lag ­Sigfridsson).

10 februari

Hockey

(Hela Tre Kronor)

ARTIKELN HANDLAR OM