Zetterberg tjänar – som 600 (!) kvinnor

Damkronornas Leif Boork: ”Det är löjligt”

SPORTBLADET

Det är ibland svårt att jämföra herr- och damhockey, men ta in det här:

Henrik Zetterberg har 30 gånger högre lön än hela Damkronornas trupp.

En man tjänar som 600 kvinnor.

På söndag morgon spelar Damkronorna sin OS-premiär mot Japan och tre dagar ­senare kliver Tre Kronor in i herrturneringen mot ­Tjeckien. Annars går inte ­damerna framför herrarna särskilt ofta.

Det publika intresset är ­lägre, deltagande lag färre, arenan mindre. Och så är lönerna så mycket sämre att det är svårt att jämföra utan att använda miniräknare.

Här är ett försök att tyd­liggöra skillnaderna:

Damkronorna har 20 spelare med till OS. I snitt taxerade de en månadsinkomst på 6700 kronor år 2012. Årslönen för hela truppen var 1,6 miljoner kronor.

Det kan ställas mot centern Henrik Zetterberg, som har kontrakt med Detroit till år 2021 och de senaste säsongerna har en stabil årslön. ”Zäta” tjänade 2012 50 miljoner kronor i ren lön, vilket är i nivå med flera av Tre Kronors spelare.

Det betyder att han tjänar som 30 hela Damkronortrupper. Hade det funnits 600 tjejer i samma situation som stjärnorna som ställer upp i Sotji så hade de sammanlagt nått upp till Zetterbergs lön.

Får 6 000 kronor

Leif Boork tillhörde länge herrhockeyn, men är nu assisterande tränare för damerna. Siffrorna klingar illa och manar till förändring, tycker han.

– Det är löjligt, säger Boork, men resonerar självkritiskt:

– Samtidigt måste vi inom damhockeyn förtjäna att någon blir intresserad av oss, från media till sponsorer. Vi äger problemet.

Enligt Boork får Sveriges 18 bästa hockeyspelare 6 000 kronor i månaden i SOK-stöd. Men pengarna delas bara ut det sista året inför ett OS.

Vill öka stödet

Förbundet trycker på för att öka summan och framför allt få den att gälla hela fyraårsperioden mellan spelen.

– Det förekommer en viss diskussion om framtiden, men det har inte landat i något beslut än, säger Boork.

Hur gör ni för att ”förtjäna” mer pengar?

– Vi får inte bara släcka bränder, ha ett läger här, ett läger där. Vi ska ha en bra framtidsvision för vart damhockeyn ska ta vägen. Den ska vara värd att satsa på, både från SOK och sponsorer.

Är det realistiskt att ­spelarna får betalt alla fyra år redan till 2018?

– Ja, jag tror att vi kan uträtta mycket fram till 2018. De här spelarna finns 30-40 procent till att plocka ut av. 

Hur mycket mer än 6 000 kronor i månaden strävar ni åt?

– De här ska ut i arbetslivet. Om de ska kunna spela hockey åtminstone på halvtid är det frågan om 15 000 kronor i månaden och sedan kanske ha 15 000 från sitt jobb. Då får de en anständig lön.

ARTIKELN HANDLAR OM