'Fantastiska nyheter för indisk idrott'

IOK lyfter förbudet mot indiska flaggan

Shiva Keshavan bar Indiens fana under invigningen av OS i Vancouver 2010. I kvällens invigning kommer inte någon att bära den.
SPORTBLADET

Under invigningsceremonin tvingades det indiska landslaget vandra in med olympisk flagga.

I dag hissas den indiska flaggan i OS-byn när IOK meddelar att de indiska idrottsmännen till slut får bära sin flagga.

– Det här är fantastiska nyheter för indisk idrott.

De styrande inom indisk idrott har anklagats för misskötsel och korruption de senaste åren. När Indiens olympiska kommitté utsåg Lalit Bhanot som generalsekreterare gick internationella olympiska kommittén IOK i taket, då Bhanot har tillbringat tio månader i fängelse för mutbrott.

Även om Bhanot har försvunnit från sin post så har indiska förbundet inte hunnit reda ut röran. Konsekvensen blev att Indiens tre olympier Shiva Keshavan (rodel), Himanshu Thakur (storslalom) och Nadeem Iqbal (längdskidor) tvingades bära den olympiska flaggan – i stället för sin egen – under invigningsceremonin.

De skulle även tvingas tävla som självständiga idrottare och därför inte tillåtas bära sitt lands emblem.

”Korrupta ledare”

– Det är synd, riktigt upprörande. I stället för att visa upp vårt land kommer det att vara ett skamligt ögonblick i vårt lands idrottshistoria, sa Shiva Keshavan inför ceremonin.

Men i dag meddelar den internationella olympiska kommittén (IOK) att Indien åter fått plats i OS. Den indiska flaggan hissades enligt AP i OS-byn under morgonen. IOK tar beslutet efter att den indiska olympiska kommittén backat och hållit ett nytt val av generalsekreterare. Det internationella squashförbundets president, Narayna Ramachandran, vann valet.

– Det här är fantastiska nyheter för indisk idrott. Det är dags för alla att inse att den olympiska andan är viktigast. Det är viktigt att idrotten styrs på ett hederligt sätt och att korrupta ledare hålls utanför positioner av makt, säger indiske IOK-medlemmen Randhir Singh till AP.

ARTIKELN HANDLAR OM