Teodor: Bästa dagen i livet – på skidor...

SPORTBLADET

SOTJI. På 77:e plats i för-OS i fjol och utdömd av höghöjdsexpertisen.

I går en silverhjälte.

Teodor Peterson, 25, trotsade domen och byggde om sin sprintmotor.

– Det var verkligen den bästa dagen jag haft i mitt liv... på skidor. Vi prickade i dag, säger han.

Det var en omtumlande dag med en galen sprint.

Och mitt i allt kaos stod Teodor Peterson alldeles lugn med rak rygg och ett skönt leende på läpparna.

– Jag har inte känt det här som en press. Jag har tänkt att tar jag medalj så är det bara glädje. Jag är bara nöjd, säger han.

Resan till OS-pallen har varit krävande.

Men nödvändig.

– Det är jag själv som insett att den nivån jag hade förra året skulle inte räcka på den här banan, säger han.

77:a på för-OS

På för-OS i fjol knockade banorna på höjd i Sotji honom, Teodor åkte ut i prologen efter en 77:e plats.

Skidlandslagets expert på hög höjd, professor Bengt Saltin, hade dömt ut Teodor Petersons möjligheter att bli starkare konditions-mässigt, med argumentet att han legat stilla för länge på samma nivå. Men på det örat lyssnade inte Teodor.

Med tuffare intervallpass, där den effektiva tiden är ökad med 20 procent, och fler distanspass har han nått en nivå som räckte för banan i Sotji.

I går kände han inte ens av kvartsfinalheatet, men släppte förbi Emil Jönsson för att själv hamna i första semifinalen och få mer vila.

– Det var kanske en av anledningarna till att jag står här, säger silvermedaljören om taktiken.

FAKTA

Petersons perfekta OS

Uppladdningen: Teodor Peterson har tidigare haft problem med höjd, men har gjort en riktig laddning på hög höjd. Han bestämde sig till lägret i Seiser Alm att bara träna i sin takt och inte gå på för hårt.

Sotjiankomsten: När han kom till Sotji var banorna hårda och fina. Men snack om ett väderomslag och snö oroade Teodor. När han vaknade i går hade det fortfarande inte börjat snöa.

Saltet: På vägen till stadion fick han veta att banorna skulle saltas. Ett bra besked för Teodor. Som dessutom kände att formen var perfekt när han ställde sig på skidorna.

Skräckheatet: Kvartsfinalen blev en rysare. Emil Jönsson, Teodor Peterson och Marcus Hellner i samma heat. Teodor låg efter Jönsson som körde på. De tre hängde av Petter Northug. Teodor släppte dessutom medvetet fram Emil Jönsson över mållinjen, och tog sig därmed till semi-final nummer ett vilket gav längre vila till finalen.

Finalkaos: Teodor Peterson visste att det skulle bli svårt att slå Ole Vigen Hattestad i finalen, men hängde på. Han slapp därmed bli inblandad i fallen bakom honom. Inne på stadion insåg han att medaljen var säkrad. Han gjorde en bra spurt, men norrmannen var bättre. Men Teodor som var 77:a i fjol var näst bäst i världen.

ARTIKELN HANDLAR OM