Bronset kan ha förstört guldchansen

Läkaren efter kollapsen: ”Risken finns att det påverkar sprintstafetten”

Foto: PONTUS ORRE
Emil Jönsson tog sig precis i mål – sen gav kroppen upp. Hjälteinsatsen belönades med ett brons men frågan är hur det kommer påverka resten av Jönssons OS.
SPORTBLADET

SOTJI. Insatsen gav brons, men kan ha förvärrat Emil Jönssons bästa guldchans.

I dag undersöks sprintern för sina smärtor i ryggen.

– Risken finns att det påverkar honom i sprint­stafetten, säger läkaren Lykke Tamm.

Herrarnas sprint gav positiva besked: tre svenska åkare har toppat formen. Marcus Hellner, Teodor Peterson och Emil Jönsson gick till final, vilket borde tyda på att de konkurrerar om två platser i det sven- ska sprintstafettlag som nästa onsdag kör för OS-guld.

Emil Jönsson kommer troligen inte att ställa upp i något lopp före onsdagen, ­ ändå är det inte hundraprocentigt säkert att hans kropp klarar av belastningen som en sprintstafett innebär, med sina sex sträckor på kort tid.

”Tejpat hela ryggen”

För Jönsson har i veckan känt hugg i ryggen, vilket har krävt åtgärder.

– Jag har tejpat hela ryggen. De två senaste dagarna har jag haft lite problem med den. Bara kramp, det försvinner på en dag, men är ­ändå irriterande, säger han.

Det var ryggsmärtorna som höll på att förstöra Jönssons sprintfinal, men han tror inte att krampen kommer att påverka hans fortsatta OS-deltagande. Tvärtom ser han fram emot att ställa upp i sprintstafetten, särskilt att få rusa upp för den branta sista stigningen.

– Jag kan drömma om att åka klassiskt upp för den. Det är drömbacken. Jag hoppas att få åka den, säger han.

”Ska bli smärtfri”

SOK-läkaren Lykke Tamm är inte övertygad om att Jönsson kommer att vara smärtfri till nästa onsdag. I dag ska hon undersöka honom för att se om muskelkontrakturerna blivit värre av tävlandet.

– Vi ska se till att han är smärtfri och att han slappnar av och har det lugnt och skönt i kväll. Sedan får vi undersöka det lite mer i morgon för att göra en bättre bedömning, säger hon.

Kramperna går att behandla med smärtstillande och massage. Lykke Tamm säger att allt kan släppa på en dag, men risken finns också att smärtan finns kvar ­hela vägen till nästa onsdags lopp.

Smärtan kan släppa

– Det kan ha betydelse, men det kan också bara släppa. Jag kan förmodligen inte svara på det förrän teamsprinten, säger hon.

Förbundskapten Rikard Grip avvaktar under­sökningen innan han uttalar sig om Emils chanser att bli uttagen i sprintstafett.

– Jag har ingen kommentar till det. Jag vill lyssna av med dem som har rätt profession först, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM