Olsson redo för hetluften i Sotji

”För mig handlar det om att kriga ganska tidigt i loppet”

SPORTBLADET

Det räckte inte med höghöjd, elaka stigningar och blöt snö.

I dag ska Johan Olsson jaga OS-guld i femton plusgrader och brinnande sol.

– Det gäller att krypa in i sig själv och inse att man ska kriga, säger han.

Kör i dag Johan Olsson är äntligen mogen att prova vad kroppen håller för.

I går körde damerna ett av sina livs värsta lopp. Det var bara tio kilometer, men den stekande solen och tunga snön var nära att få Marit Björgen att gå in i väggen. Några åkare valde att köra i linnen, andra beklagade efteråt att de varit för varmt klädda.

Charlotte Kalla tvingades saxa i en backa och övervägde ett tag att ge upp, men hon fortsatte och vann silver. Efteråt berättar hon om värmen.

– Den gör inte bara att man blir urlakad och svettas kopiöst, den gör också att det går tungt i spåren. Det är blött och sladdrigt.

”Handlar om att kriga”

I dag förväntas det bli lika varmt på herrarnas 15 kilometer klassiskt. Termometern ska visa mellan tio och femton grader och solen gassa.

Men Johan Olsson räds inte hårda förhållanden.

Han har inte tävlat sedan mitten av december och i sviterna av lungsäcks­inflammationen får han fortfarande ont efter passen. Så smärtan hade kommit i vilket fall som helst, lite sol gör det knappt värre.

– För mig handlar det om att kriga ganska tidigt i loppet, för jag har inte speeden så att jag kan köra sista kilometern i rasande fart och ta in tio sekunder. Jag måste börja tugga på tidigt och vara offensiv, säger Olsson.

Han och de tre andra svenskarna har druckit uppåt åtta liter vätska per dygn för att komma tankade till loppet. De kommer ha vätskestationer längs spåret där de kan dricka sportdryck som innehåller salt och mineraler.

Dessutom ser svenskarna till att hålla sig inomhus mellan lopp och träningar.

Osäker på formen

Inför säsongen ansågs Johan Olsson vara guldfavorit på 15 kilometer klassiskt. Nu vet han inte om han ska förvänta sig plats ett eller sexton.

– Det viktigaste är att hitta rytmen. Det är inte som att jag kan lägga till en till växel då, man har bara den syremängd i blodet som man har, säger han.

Så klarar svenskarna värmen

De flesta loppen går klockan 14, rysk tid, vilket är då solen står som högst. I dag förväntas det bli lika varmt som i går, alltså uppåt femton grader och sol. I gårdagens lopp ledde det till att vissa åkare tävlade i linnen.

Normalt dricker svenskarna 3–4 liter vätska per dygn. Den höga höjden kräver ytterligare 1,5 liter, och solen plussar på ännu mer. Totalt häller åkarna i sig 7–8 liter per dygn.

Under vintern är åkarna ovana vid sol, så mellan passen håller de sig inomhus.

Dräkterna finns i två tjocklekar. I hettan kommer samtliga svenskar troligen ta den tunnare varianten som har laserskurna hål på strategiska ställen.

Under loppet finns vätskestationer där åkarna får vatten och sportdryck med salter och mineraler (ju högre värme desto högre koncentration med salter). Efteråt får de proteindryck.

ARTIKELN HANDLAR OM