Så ska han övertalas att åka VM

Olsson lockas av speciallösning: ’Inget säger att han måste vara i landslaget för att tävla’

Kramade ur alltJohan Olsson och Daniel Richardsson fixade en blågul dubbel på 15 km klassiskt i Sotji.
SPORTBLADET

För en månad sedan tänkte Johan Olsson o­medelbart lägga ner ­karriären.

Nu lockas silvermedaljören med en speciallösning för att fortsätta över h­emma-VM nästa år.

– Det är inget som säger att han måste vara i landslaget för att tävla i Falun, säger förbundskapten ­Rikard Grip.

I mitten av januari var J­ohan Olsson less på längdskidor. Ett år efter VM-­guldet på femmilen satt han hemma i soffan och såg sina lagkamrater tävla på SM. Själv la han sex timmar om dagen på sin träning, men smärtan i det nedersta revbenet på höger sida gjorde det omöjligt att åka längre än någon kilometer.

– Jag kände att ”jag skiter i det här nu, nu lägger jag skidorna på hyllan. Sedan söker jag ett jobb eller någonting. Frågar om någon vill ha mig”, säger han.

Men det gällde alltså inte bara OS, utan hela karriären?

– Ja. Om jag hade hoppat över OS och skitit i det hade jag lagt ner. 

”Ska fan inte ge upp”

Vad fick dig att ändra dig?

– Jag kom hem och sa till Anna (Olsson, sambo) att jag inte orkar längre. Det var för mycket mental påfrestning. Men hon sa till mig att ”du ska fan i­nte ge upp förrän OS är över. Då vet du att du har försökt allting”.

Johan tänkte om, tog sig igenom smärtan, flög till Sotji och vann i går silver på 15 kilometer klassiskt. Han har kvar medaljchanser på morgondagens stafett och den avslutande femmilen. 

Han har meddelat att karriären kan vara över till våren, men nu trycker landslaget på för en fortsättning. Största moroten är att VM nästa år går i Falun.

– Jag vill att han ska vara kvar och avsluta en fantastisk karriär på hemmaplan. Jag brukar skoja att när det är VM på hemmaplan bör vi ha den som ska starta med världsmästartröjan på plats. Och Johan har den på femmilen, säger Rikard Grip.

Förbundskaptenen påpekar att det viktigaste jobbet sker hemma varje morgon. Man måste upp och ut i spåren. Hundra och åter hundra träningstimmar på egen hand, vilket kräver motivation.

”Svårt att vara borta”

Om Johan är villig att ­underkasta sig det är Grip öppen för en speciallösning för att få med sig 33-åringen till Falun. En tanke är att han behåller kontakten med landslaget men avstår flera läger och tävlingar i världscupen. På så sätt kan han slippa det ständiga resandet.

– Det är svårt att vara borta från familjen under lägerperioder, men det är inget som säger att han måste vara i landslaget för att tävla i Falun, säger Grip. 

Hur skulle det kunna fungera att lämna lands­laget?

– Johan måste ändå göra jobbet hemma. Han måste vara superprofessionell. Då är det en lösning. Men känner han sig inte motiverad för det är Falun inte ett mästerskap för honom. Han kommer inte åka dit och slåss om sjunde- eller åttondeplatsen.

Lutar ändå åt att sluta

Johan Olsson hör om Grips tänkbara lösning, men lutar fortfarande åt att sluta efter säsongen.

– Jag har en friplats till femmilen, men ska inte vara på världscupscirkusen. Det kräver sådant sjukt arbete. Jag var ännu mer övertygad om att sluta efter sjukdoms- och skadeperioden, att jag inte utsätter mig för det här igen.

ARTIKELN HANDLAR OM