Ryssland vidare till OS-kvartsfinal

Besegrade Norge med 4-0

Foto: Foto: Mark Blinch.
Alexander Radulov och Vyacheslav Voinov jublar i Rysslands seger mot Norge.
SPORTBLADET

SOTJI. Nu har Alexander Radulov fått syndernas förlåtelse.

Det var han, den hopplöse slarvern, som spräckte nollan under Rysslands tidvis oerhört krampaktiga åttondel mot ett decimerat Norge och såg till att total OS-katastrof kunde undvikas.

– Vi är absolut redo för de här do-or-die-matcherna, säger Alexander Ovetjkin.

Ryssland vann, till slut, med 4-0 i tisdagens ”extramatch” mot ett Norge som kom till spel utan skadade superstjärnan Mats Zuccarello och därmed är värdnationen klar för kvartsfinal mot Finland.

Men det satt i sanning hårt åt.

Tagna av stundens allvar

Hemmaspelarna var i första perioden märkbart tagna av stundens allvar och hade svårt att ens slå en passning rätt, än mindre skapa målchanser och efter de inledande 20 minuter stod det, till allmän chock i Bolshoy-arenan, fortfarande 0-0.

I det läget började det på allvar gå upp för hela Ryssland att Ovetjkin & co de facto skulle kunna åka ur redan i åttondelen – mot ett Norge utan Mats Zuccarello – och det går omöjligen att sätta ord på vilken katastrof det skulle uppfattas som i den väldiga värdnationen.

Men drygt fyra minuter in i andra perioden såg Alexander Radulov – den hopplöst odisciplinerade slarvern som drog på sig hela landets vrede med de två onödiga utvisningar som USA utnyttjade i gruppspelet – till att spräcka heroiskt kämpande norske keepern Lars Haugens nolla.

Fick syndernas förlåtelse

Därmed förlöste den förre NHL-stjärnan – som sparkades från Nashville efter att ha varit ute och slarvat på krogen mitt under pågående slutspel – hela Ryssland och fick själv syndernas förlåtelse.

Inte för att spelet direkt blev bländande därefter heller, men den värsta krampen släppte och i slutet av andra kunde Ilia Kovaltjuk kriga in 2-0 också, och i slutet var Radulov åter framme och satte trean i tom kasse innan Tereshnko också petade in 4-0.

– Vi visste att Norge skulle vara bra och det var dom. Jag tycker vi började bra, men efter ett tag blev vi lite stillastående och fick problem med uppspelen. Men vi gjorde några ändringar i pausen och sedan blev det ju bra, säger Alexander Ovetjkin.

Nu väntar Finland i kvartsfinalen.

I den måste Ryssland ovillkorligen spela bättre.

Annars är OS i slut förtid i alla fall.

– Vi är absolut redo för de här do-or-die-matcherna. Det är alla lag som gått hit. Finland blir en svår match, dom spelar bra offensivt, men vi siktar på att vinna, slår Alexander Ovetjkin fast.

FAKTA

SPELSCHEMAT KVARTSFINALER

Onsdagen den 19 februari 2014

09.00: Tre Kronor–Slovenien

13.30: Finland–Ryssland/

18.00: Kanada–Schweiz/Lettland

18.00: USA–Tjeckien/Slovakien

SÅ SPELAR TRE KRONOR MOT SLOVENIEN

Backpar:

Erik Karlsson – Alexander Edler

Jonathan Ericsson – Niklas Kronwall

Johnny Oduya – Niklas Hjalmarsson

Henrik Tallinder – Oliver Ekman-Larsson

Kedjorna

Alexander Steen – Patrik Berglund– Daniel Alfredsson

Nicklas Bäckström – Daniel Sedin – Loui Eriksson

Gabriel Landeskog – Marcus Johansson – Jakob Silfverberg

Jimmie Ericsson – Marcus Krüger – Carl Hagelin – Gustav Nyquist

ARTIKELN HANDLAR OM